Knot της ΕΚΤ: Ο υψηλός πληθωρισμός ενδέχεται να φέρει μια αύξηση των επιτοκίων το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Knot της ΕΚΤ: Ο υψηλός πληθωρισμός ενδέχεται να φέρει μια αύξηση των επιτοκίων το 2023
Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υπερβαίνει τις προσδοκίες το επόμενο έτος, ίσως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια το 2023, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Klaas Knot σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υπερβαίνει τις προσδοκίες το επόμενο έτος, ίσως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια το 2023, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Klaas Knot σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω μια αύξηση των επιτοκίων το 2023, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι υψηλότερος από το βασικό μας σενάριο το 2022», δήλωσε ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας στην εφημερίδα het Financieele Dagblad.

«Αλλά εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι ο αυξημένος πληθωρισμός είναι σε μεγάλο βαθμό ένα προσωρινό φαινόμενο».

Ο πληθωρισμός στη ζώνη των 19 χωρών εκτινάχθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ του 4,9% τον περασμένο μήνα, υπερδιπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2% και, σύμφωνα με τους δείκτες, θα πέσει κάτω από αυτό το όριο το νωρίτερο στα τέλη του 2022.

Το θέμα του υψηλού πληθωρισμού πιθανότατα θα κυριαρχήσει στην προσεχή συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ, στις 16 Δεκεμβρίου, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πιθανό να τερματίσουν το πρόγραμμα έκτακτης στήριξης ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντικατάστασής του με άλλα μέτρα στήριξης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής της τράπεζας ορίζουν ότι οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων θα έρθει «λίγο μετά» το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider