Ποιο είναι το ακίνητο στον Ταύρο που «βγάζει» προς αξιοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ – Οι πιθανές χρήσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιο είναι το ακίνητο στον Ταύρο που «βγάζει» προς αξιοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ – Οι πιθανές χρήσεις
Οι πρώην αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ, η δυνατότητα ανάπτυξης έως 10.000 τ.μ. Κατοικίες, τουριστικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα, γραφεία ανάμεσα στις χρήσεις.

Σε διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του «Υπερταμείου» (ΕΕΣΥΠ), μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, με στόχο να βρει επενδυτή που θα εκμεταλλευθεί μια έκταση σχεδόν 3.300 τ.μ., με συντελεστή δόμησης 3, που δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης κτιρίων με συνολικό εμβαδόν που μπορεί να προσεγγίσει τα 10.000 τ.μ.

Άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι η έκταση «σηκώνει» διάφορες χρήσεις, όπως κατοικίες, ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, υπηρεσίες υγείας και άλλες.

Όπως πρόσφατα μόλις ανάδειξε το insider, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έχει αποφασίσει να «βγάλει στη βιτρίνα» προς αξιοποίηση όχι μόνο τις μεγάλες υποδομές, αλλά και assets με αυξημένη σημασία ως προς τα τοπικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Πρόκειται για αστικό ακίνητο που περικλείεται από τις οδούς Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού στον Ταύρο. Εντός της έκτασης υφίστανται παλαιά κτίσματα με χρήσεις Εκθεσιακών Χώρων, Εργαστηρίων και Αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ, που χτίστηκαν από το 1940 έως το 1970. Το συνολικό εμβαδόν των κτισμάτων ανέρχεται σε 1,526.79 τ.μ. Ένα εξ’ αυτών των κτισμάτων με την απόφαση 207951/8.6.2021 (ΦΕΚ 368/Δ/2021), κηρύχθηκε μνημείο με εμβαδό κάλυψης 583,95τμ. και συνολική δόμηση 837,22 τ.μ. Τα υπόλοιπα κτίρια δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον και είναι δυνατή η κατεδάφισή τους. Σε άμεση γειτνίαση με το ακίνητο έχουν αναπτυχθεί κατοικίες, κοινωνικές υποδομές, δημόσια διοίκηση και εμπορικές χρήσεις τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την πρόσκληση υποβολής προσφοράς, στις 07.12.2021 αναμένεται η ανάρτηση στο VDR του Σχεδίου Συμβολαίου, στις 27.01.2022 ορίστηκε η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή σχολίων επί του Σχεδίου Συμβολαίου, έως τις 11.02.2022 η ανάρτηση του Τελικού Σχεδίου Συμβολαίου στο VDR (στο οποίο θα έχουν ενσωματωθεί τα σχόλια που το Ταμείο επέλεξε να αποδεχτεί), για τις 11.02.2022 η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήματος για επίσκεψη στο ακίνητο και για τις 18.02.2022 η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προς το Ταμείο ερωτημάτων σχετικά με τον Διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίησή του θα διεξαχθεί σε μία φάση, με την ημερομηνία υποβολής προσφορών να έχει οριστεί για τις 10 Μαρτίου 2022.

Προφανώς, η αξιοποίηση της έκτασης πέρα από οφέλη για το ΤΑΙΠΕΔ και το δημόσιο θα επιφέρει περαιτέρω αναβάθμιση μιας περιοχής που επιθυμεί να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Θέση

Το ακίνητο βρίσκεται στην Δημοτική ενότητα Ταύρου, στο Ο.Τ. 125 που περικλείεται από τις οδούς Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού πλησίον του Κέντρου της Αθήνας. Το οικόπεδο έχει πρόσωπο μήκους 78μ στην οδό Κορυζή και 47μ στην οδό Θράκης. Το ακίνητο βρίσκεται μόλις 250 μ. από την Λεωφόρο Πειραιώς και 150 μ. από τη Λεωφόρο Χαμοστέρνας με εύκολη προσβασιμότητα με αυτοκίνητο. Η περιοχή του ακινήτου εξυπηρετείται από πλήθος γραμμών ΗΛΠΑΠ και ΟΑΣΑ, οι οποίες διέρχονται από τη Λεωφόρο Πειραιώς και τις οδούς Παναγή Τσαλδάρη και Χρυσοστόμου Σμύρνης, συνδέοντας το ακίνητο με το κέντρο του Ταύρου, την Αθήνα, καθώς και με περιοχές των Νοτίων Προαστίων (Μοσχάτο, Καλλιθέα, Πειραιά κ.λπ.). Το ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 μ. (8 λεπτά απόσταση βαδίσματος) από τον σταθμό ΗΣΑΠ «Ταύρος», 800 μ. από τον Προαστιακό σταθμό «Ταύρου» και 1 χλμ. από τον σταθμό ΗΣΑΠ «Πετράλωνα».

Γειτνιάζει με τη Λεωφόρο Πειραιώς (Γέφυρα Χαμοστέρνας), στην οποία καθώς και στην ευρύτερη περιοχή φιλοξενούνται χώροι πολιτισμού, άθλησης & ψυχαγωγίας (κέντρα διασκέδασης, πολιτιστικά ιδρύματα, θέατρα κ.ά.), το Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης, Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Ταύρου, Δημόσιες Υπηρεσίες, Κτίρια Γραφείων, Κτίρια Διοίκησης, το Δημαρχείο Ταύρου, το ΙΚΑ Ταύρου, εμπορικές χρήσεις τοπικού και υπερτοπικού ενδιαφέροντος, ενώ κοντά είναι το Athens Heart Shopping Mall, το Praktiker κ.λπ.

Δυνατότητες αξιοποίησης – χρήσεις

Η αξιοποίηση του ακινήτου θα γίνει σύμφωνα με το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς που διέπει την περιοχή και τους θεσμοθετημένους όρους δόμησης που προβλέπουν Συντελεστή Δόμησης 3 και κάλυψη 0,60. Ειδικότερα, η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο έχει γενική χρήση γης Πολεοδομικού Κέντρου, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης μέσα από μια ευρεία επιλογή χρήσεων γης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις για το ακίνητο είναι κατοικία, ξενώνες, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, τράπεζες ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί, διοίκηση (στα κέντρα γειτονιάς επιτρέπονται μόνο κτίρια διοίκησης επιπέδου γειτονιάς), εστιατόρια, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης αναψυχής, χώροι συνάθροισης κοινού, πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις, κτίρια εκπαίδευσης, θρησκευτικοί χώροι, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, κτίρια γήπεδα στάθμευσης, πρατήρια βενζίνης, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, εκθεσιακά κέντρα, εγκαταστάσεις μέσων μαζικών μεταφορών.

Κτίρια – Οικόπεδο – Πολεοδομικά Χαρακτηριστικά

Εντός του οικοπέδου επιφάνειας 3.295 τ.μ. βρίσκονται πέντε αυτοτελή κτίρια συνολικού εμβαδού 1.526,79 τ.μ., ως εξής: • Κτίριο Α Ισόγειο: 583,95 τ.μ. Α΄ όροφος: 211,27 τ.μ. Δώμα: 42 τ.μ. • Κτίριο Β Ισόγειο: 351,13 τ.μ. • Κτίριο Γ Ισόγειο: 267,29 τ.μ. • Κτίριο Δ Ισόγειο: 57,02 τ.μ. • Κτίριο Ε Ισόγειο: 14,13 τ.μ.

Δυνάμει της υπ’ αριθμ. 207951/08.6.2021 απόφασης της Προϊσταμένης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ Δ’ 368/25.6.2021), το κτίριο Α χαρακτηρίστηκε ως νεότερο μνημείο σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1γ του άρθρου 6 του ν. 3028/2002.

Όπως σημείωσε χτες το ΤΑΙΠΕΔ, στα σχεδόν 80 χρόνια ζωής το ακίνητο των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ πέρασε από διάφορες φάσεις λειτουργίας και χρήσεων. Τα τελευταία χρόνια παρέμεινε ως μια ανενεργή αποθήκη σε ένα μεγάλο οικόπεδο. Πλέον, μέσω του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, δίνεται η ευκαιρία για την αναγέννησή του, αξιοποιώντας τα πολλά θετικά χαρακτηριστικά που διαθέτει.

Στο ακίνητο βρίσκεται χαρακτηρισμένο ένα κτίριο ως νεότερο μνημείο με εμβαδόν 837 τ.μ., το οποίο, μετά την αποκατάστασή του θα αποτελέσει τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή και σημείο αναφοράς ανάλογα με τις χρήσεις που θα δεχθεί (π.χ. χρήσεις πολιτισμού, εστίασης κτλ.).

Οι επιτόπιες επισκέψεις θα διεξάγονται χωριστά για κάθε ενδιαφερόμενο που υποβάλλει σχετικό αίτημα, υπό την επίβλεψη εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ ή/και των Συμβούλων. Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι έχουν επιλεγεί οι Τράπεζα Optima Bank Α.Ε. και Cerved Υπηρεσίες Ακινήτων Μονοπρόσωπη A.E. και ως Νομικός Σύμβουλος η Δικηγορική Εταιρεία Λαμνίδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Σε διαγωνισμό αξιοποίησης το αστικό ακίνητο πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider