Οικονομία | Διεθνή
29-11-2021 | 11:52

Ισπανία: Σε υψηλό 29 ετών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο - Οι ακριβότερες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια

Newsroom
Μοιράσου το
Ισπανία: Σε υψηλό 29 ετών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο - Οι ακριβότερες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 ετών διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική αρχή της χώρας (INE).

Ειδικότερα, ο  ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία ενισχύθηκε 5,6% για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, έναντι αύξησης 5,4% τον Νοέμβριο του 2020 και αντί ανόδου 5,5% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Πρόκειται για την υψηλότερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα από τον Σεπτέμβριο του 1992.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,4% έναντι ανόδου 1,8% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο στο 0,3%.

Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωζώνης πληθωρισμός στην Ισπανία σε ετήσιο επίπεδο ενισχύθηκε 5,6% (εντός των προβλέψεων των αναλυτών) και κατά 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο (εντός των προβλέψεων των αναλυτών).

Σημειώνεται πως η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στην τιμή των τροφίμων και των ποτών, ενώ ο δομικός πληθωρισμός (που αφήνει εκτός του δύο παραπάνω κλάδους) αυξήθηκε στο 1,7%, το υψηλότερο επίπεδο του από τον Ιούλιου του 2013.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «χτύπησε ταβάνι» τον Νοέμβριο