Fed (πρακτικά Νοεμβρίου): Έτοιμα για αύξηση των επιτοκίων μέλη της FOMC αν επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed (πρακτικά Νοεμβρίου): Έτοιμα για αύξηση των επιτοκίων μέλη της FOMC αν επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις
Η Federal Reserve δημοσίευσε τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της FOMC του Νοεμβρίου, όπου έδειξε για πρώτη φορά σημάδια ανάκλησης της οικονομικής ενίσχυσης που παρείχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αξιωματούχοι της Federal Reserve συζήτησαν το ενδεχόμενο να είναι έτοιμοι να προσαρμόσουν τη νομισματική πολιτική εάν οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίσουν να παραμένουν πολύ πάνω από τους στόχους της Fed, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 2-3 Νοεμβρίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Τα πρακτικά έδειξαν ότι «ορισμένοι» αξιωματούχοι της Fed πίεσαν τους συναδέλφους τους για ταχύτερο ρυθμό μείωσης των αγορών ομολόγων από το χρονοδιάγραμμα των 15 δισ. δολαρίων ανά μήνα που είχε συμφωνηθεί.

Επιπλέον, αξιωματούχοι της Fed σημείωσαν ότι η Fed θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσαρμόσει τον ρυθμό μείωσης και να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια «αν ο πληθωρισμός συνέχιζε να είναι υψηλότερος από τα επίπεδα που συνάδουν με τους στόχους της FOMC».

Στη συνεδρίαση, η Fed αποφάσισε να μειώσει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων και ενυπόθηκων τίτλων κατά 15 δισ. δολάρια το μήνα.

Οι αξιωματούχοι της Fed είχαν χωριστεί ανάμεσα σε hawks, που θέλουν η Fed να κάνει tapering πιο γρήγορα και σε doves που συνιστούν υπομονή.

Από τη συνάντηση στις αρχές Νοεμβρίου, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα «περιστέρια» μετατοπίζονται προς τη κατεύθυνση των «γερακιών».

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Μαίρη Ντάλι, ένα γνωστό «περιστέρι» στη Fed, είπε στο Yahoo Finance ότι θα υποστήριζε έναν ταχύτερο ρυθμό μείωσης εάν συνεχιστούν οι οικονομικές τάσεις που παρατηρήθηκαν πρόσφατα.

Η Fed μείωσε το βασικό της βραχυπρόθεσμο επιτόκιο σχεδόν στο μηδέν στην αρχή της πανδημίας το 2020. Η σταδιακή κατάργηση των αγορών περιουσιακών στοιχείων της Fed θα δώσει στην κεντρική τράπεζα ευελιξία να αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, το προσωπικό της Fed αύξησε τις «βραχυπρόθεσμες» προοπτικές για τον πληθωρισμό, αλλά εξακολουθεί να αναμένει ότι οι αυξήσεις των τιμών θα επιβραδυνθούν στο 2% το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider