Διευρύνεται η «βουτιά» της λίρας εν αναμονή της απόφασης για τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διευρύνεται η «βουτιά» της λίρας εν αναμονή της απόφασης για τα επιτόκια
Προς το μεγαλύτερο σερί πτώσης εδώ και ένα μήνα πριν από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη.

Προς το μεγαλύτερο σερί πτώσης εδώ και ένα μήνα, κατευθύνεται η τουρκική λίρα, καθώς η πίεση στο νόμισμα αυξάνεται πριν από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη.

Η λίρα υποχώρησε για έβδομη ημέρα, χάνοντας έως και 1,5% έναντι του δολαρίου και επεκτείνοντας την πτώση σε σχεδόν 9% αυτόν τον μήνα. Το νόμισμα υποχωρεί στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 10,565 λιρών ανά δολάριο, αυξάνοντας τις μεγάλες απώλειες που είχε μετά την πρόωρη και επικίνδυνη, σύμφωνα με τους αναλυτές, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σχεδόν 30% από την αρχή του έτους.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιο κατά επιπλέον 100 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη, ωθώντας τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος. Η Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης, στο 16%, τους τελευταίους δύο μήνες, παρά την επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Η Τουρκία χαλαρώνει σταθερά τη νομισματική της πολιτική σύμφωνα με τις ανορθόδοξες εντολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σε υψηλότερες τιμές.

Ο Ερντογάν είπε ότι θα άρει το βάρος των επιτοκίων από τους πολίτες, ενώ κάλεσε τις επιχειρήσεις να επενδύουν, να κάνουν προσλήψεις και να αυξάνουν τις εξαγωγές τους.

«Θα άρουμε αυτή τη μάστιγα των επιτοκίων από τις πλάτες του κόσμου. Ασφαλώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες μας να συνθλιβούν από τα επιτόκια», είπε σε βουλευτές του κόμματός του στη Βουλή. «Δεν μπορώ και δεν θα ακολουθήσω αυτό τον δρόμο με όσους υπερασπίζονται τα επιτόκια», πρόσθεσε.

Σχεδόν όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών σημειώνουν πτώση έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, η λίρα καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των αναδυόμενων το 2021, χάνοντας σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της από την αρχή του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider