Ιαπωνία: Ταχύτερη των προσδοκιών η συρρίκνωση της οικονομίας εξαιτίας της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιαπωνία: Ταχύτερη των προσδοκιών η συρρίκνωση της οικονομίας εξαιτίας της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα
Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε ετησίως κατά 3% για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ σε τριμηνιαίο επίπεδο, το ΑΕΠ μειώθηκε 0,8%.

Συρρίκνωση ταχύτερη των προσδοκιών εμφάνισε η οικονομία της Ιαπωνίας το τρίτο τρίμηνο, καθώς τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού παγκοσμίως πλήττουν τις εξαγωγές, αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 επηρεάζουν αρνητικά την κατανάλωση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε ετησίως κατά 3% για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έπειτα από την αναθεωρημένη αύξηση κατά 1,5% στο πρώτο τρίμηνο και έναντι των εκτιμήσεων για συρρίκνωση κατά 0,8%.

Σε τριμηνιαίο επίπεδο, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της αγοράς για μείωση 0,2%.

«Η συρρίκνωση ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αναμενόταν εξαιτίας των περιορισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία έπληξε σκληρά την παραγωγή αυτοκινήτων, αλλά και την κεφαλαιακή δαπάνη», ανέφερε στο Reuters ο Τακέσι Μινάμι, επικεφαλής οικονομολόγος στο ινστιτούτο ερευνών Norinchukin Research Institute.

«Αναμένουμε ότι η οικονομία θα ανακάμψει αυτό το τρίμηνο, αλλά ο ρυθμός της ανάκαμψης θα είναι αργός, καθώς η κατανάλωση δεν κατέγραψε ένα καλό ξεκίνημα ακόμη και μετά την χαλάρωση των περιορισμών για την COVID-19 στα τέλη Σεπτεμβρίου», παρατήρησε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βουτιά» 20% στις πωλήσεις ιαπωνικών αυτοκινήτων στην Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider