Ελλάδα
10-11-2021 | 12:02

Έκρηξη πληθωρισμού στο 3,4% τον Οκτώβριο – Υψηλό 10ετίας - Άνοδος 132,3% στο φυσικό αέριο

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Έκρηξη πληθωρισμού στο 3,4% τον Οκτώβριο – Υψηλό 10ετίας - Άνοδος 132,3% στο φυσικό αέριο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ταχύτατη επιτάχυνση της ανόδου των τιμών τον Οκτώβριο αποκαλύπτουν οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή καταγράφει αύξηση σε ετήσια βάση κατά 3,4% έναντι μείωσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, αλλά και ανόδου του κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο.

Η πολύ μεγάλη αυτή επιτάχυνση στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 είχε προαναγγελθεί μέσα από τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη που ανακοίνωσε προ ημερών η Eurostat (με τον σχετικό δείκτη που μετρά διαφορετικά κλάδους; όπως η εκπαίδευση τελικά να διαμορφώνεται στο 2,8% αντί για προσωρινή εκτίμηση περί ανόδου κατά 3%).

Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν πως στο επίκεντρο παραμένει η ενέργεια με τις ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο να φτάνουν στο 132,3%, στα καύσιμα και λιπαντικά στο 22,3%, στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 45,9%, στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο στο 30,4% και στον ηλεκτρισμό στο 18,9%. Διψήφια άνοδο είχαν επίσης βασικά είδη όπως το ελαιόλαδο, το αρνί και το κατσίκι αλλά και οι τουριστικές υπηρεσίες (ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία). 

Ωστόσο, οι τιμές έχουν πλέον αρχίσει να δέχονται πιέσεις και σε άλλους κλάδους, ενώ αντισταθμισιτκά συνεχίζουν να λειτουργούν κατηγορίες με μεγάλη ελαστικότητα ζήτησης.

Ο Γενικός ΔΤΚ από μήνα σε μήνα παρουσίασε αύξηση 1,5% έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 - Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020, δεν παρουσίασε μεταβολή έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε πέρυσι.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,4% τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 3,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, πατάτες, καφές-κακάο-τσάι, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, χοιρινό, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα.

• 0,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 11,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

• 0,8% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στις οικιακές συσκευές και επισκευές.

• 9,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 0,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

• 2,5% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

• 0,4% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα.

• 1,3% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Εικόνα
Κυριότερες μεταβολές τιμών από τη σύγκριση δεικτών Οκτωβρίου 2021 με Οκτώβριο 2020 και επιπτώσεις τους στον Γενικό ΔΤΚ

Εναρμονισμένος δείκτης 

Ο ΕνΔΤΚ του μηνός Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 2,8% έναντι μείωσης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Ο ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 - Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε μείωση 0,5% έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020 με το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2018 - Οκτωβρίου 2019. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εντείνεται η πίεση ακρίβειας και κρουσμάτων στην οικονομία – Σχέδιο για ασπίδα μέσω επενδύσεων & μέτρων στήριξης