Eurostat: Έκρηξη τιμών στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Από το 1,9% στο 3% ο εναρμονισμένος δείκτης

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurostat: Έκρηξη τιμών στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Από το 1,9% στο 3% ο εναρμονισμένος δείκτης
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην ελληνική οικονομία. Εντείνονται οι πιέσεις στη βιομηχανία. Εν αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ. Νέα αύξηση των ενεργειακών τιμών στην ΕΕ.

Κατακόρυφη άνοδο των τιμών για τον Οκτώβριο αποκαλύπτουν οι πρώτες επίσημες μετρήσεις στην Ελλάδα που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, όπως προκύπτει από τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Από τα προκαταρκτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, φαίνεται πως καταγράφηκε αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στη χώρα μας στο 3% για τον Οκτώβριο από το 1,9% στις αντίστοιχες μετρήσεις του Σεπτεμβρίου του 2021.

Σημειώνεται πως στοιχεία για τον εν λόγω δείκτη θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ μέσα στις επόμενες μέρες, μαζί με τον γενικό δείκτη τιμών.

Τα στοιχεία της Eurostat έρχονται μια μέρα μετά από τις επισημάνσεις που έκανε η διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, για το ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Όπως έγραψε το insider.gr, στις μετρήσεις που ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, για τον δείκτη οικονομικού κλίματος γίνεται σαφές πως στα πιο πολλά κράτη - συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας - τα νέα δεν είναι καλά για τον πληθωρισμό. Ο βιομηχανικός κόσμος δήλωσε - πιο έντονα από ποτέ - ότι θα προχωρήσει σε ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα. Καταγράφεται στην Ελλάδα αλλά και στις πιο πολλές χώρες της ΕΕ «ιστορικό υψηλό» πληθωριστικών προσδοκιών στη βιομηχανία.

Μιλάμε, λοιπόν, ξεκάθαρα πλέον για πρόθεση ανόδου των τιμών όχι μόνο στα καύσιμα ή σε κάποια είδη, αλλά ευρύτερα στην αγορά με επιπτώσεις προφανώς και στον καταναλωτή.

Στα παραπάνω, σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) για τον Σεπτέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 19,9%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020.

Στον Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος σημειώθηκε στους κλάδους της κλάδους άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου (120%), της παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου (84,6%) και της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (22,6%).

Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή και τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή κατά τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένες για τις 10 Νοεμβρίου.

Κατακόρυφη αύξηση τιμών στην ενέργεια στην Ευρωζώνη

Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών για τον Σεπτέμβριο σε ετήσιο επίπεδο και σε επίπεδο Ευρωζώνης σημειώθηκε στην ενέργεια, με άνοδο 23,5% έναντι 17,6% τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθούν ο κλάδος των υπηρεσιών (ετήσια αύξηση 2,1% από 1,7% τον Σεπτέμβριο), στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2% από 2,1% τον Σεπτέμβριο) και σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά προϊόντα (2%, αμετάβλητη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Στο 3,7% η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο γ' τρίμηνο - Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Στα ύψη «βλέπει» η αγορά τις τιμές ρεύματος-αερίου και το 1ο τρίμηνο 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider