Διεθνή
09-11-2021 | 13:29

Gazprom: Επανεκκινούν οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Αποκλιμάκωση των τιμών

Newsroom
Μοιράσου το
Gazprom: Επανεκκινούν οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Αποκλιμάκωση των τιμών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Gazprom ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των παραδόσεων φυσικού αερίου σε 5 πέντε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που είχε κάνει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και εν μέσω της έντασης που συνεχίζεται μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ για τις αυξημένες ενεργειακές τιμές.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του Οκτωβρίου ο Πούτιν είχε συστήσει προς την εταιρεία να γεμίσει εκ νέου τα αποθετήρια φυσικού αερίου της στη Γερμανία και την Αυστρία, αφού καλύψει τα αποθετήρια φυσικού αερίου στη Ρωσία

«Έχουν οριστεί οι όγκοι παράδοσης φυσικού αερίου και τα δρομολόγια μεταφοράς» αναφέρει η Gazprom σε σχετική ανακοίνωση της, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί για το 2021 σε ετήσια βάση, με την ΕΕ να κατηγορεί τη Μόσχα για το ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως «όπλο» και με τη Μόσχα να αρνείται τις εν λόγω κατηγορίες.

Στον απόηχο της σημερινής ανακοίνωσης της Gazprom, οι χρηματιστηριακές τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αέριου έφτασαν να υποχωρούν 4%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Gazprom έχει δεσμεύσει επιπλέον 10 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως χωρητικότητας αγωγού στα σύνορα Ουκρανίας-Σλοβακίας, σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Ουκρανικού Συστήματος Μεταφοράς. Οι προμήθειες μέσω του αγωγού Yamal-Ευρώπη ρέουν επίσης δυτικά από την Πολωνία προς τη Γερμανία, επιστρέφοντας στην κανονική τους πορεία, αφότου η κατεύθυνσή τους αντιστράφηκε στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα όρια η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου - Η Gazprom δεν εξασφάλισε επιπλέον χωρητικότητα

MUST READ

«Άλμα» στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο καθώς η Ρωσία δεν φαίνεται να τηρεί τις υποσχέσεις της