«Άλμα» στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο καθώς η Ρωσία δεν φαίνεται να τηρεί τις υποσχέσεις της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Άλμα» στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο καθώς η Ρωσία δεν φαίνεται να τηρεί τις υποσχέσεις της
Τα futures αναφοράς που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία αυξήθηκαν έως και 9,7%, καθώς οι παραγγελίες φυσικού αερίου μέσω ενός βασικού ρωσικού αγωγού σηματοδότησε ότι οι αποστολές θα παραμείνουν πολύ κάτω από το κανονικό τη Δευτέρα. 

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο αυξήθηκε στη βάση ενδείξεων ότι η Ρωσία δεν θα παρέχει βοήθεια στις προμήθειες που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα futures αναφοράς που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία αυξήθηκαν έως και 9,7%, καθώς οι παραγγελίες φυσικού αερίου μέσω ενός βασικού ρωσικού αγωγού σηματοδότησε ότι οι αποστολές θα παραμείνουν πολύ κάτω από το κανονικό τη Δευτέρα.

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα, το φυσικό αέριο έρεε ανατολικά από τη Γερμανία προς την Πολωνία νωρίς το πρωί, αντίστροφα από την κανονική κατεύθυνση.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμου της Ευρώπης είχε υποσχεθεί να στείλει περισσότερο αέριο στην περιοχή από τη Δευτέρα, με τον Πούτιν να δίνει εντολή στην Gazprom να γεμίσει τις ευρωπαϊκές αποθήκες της μετά την ολοκλήρωση της εκστρατείας αποθήκευσης της Ρωσίας. Αντίθετα, ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου είπε ότι δεν θα πουλήσει καύσιμο στην πλατφόρμα πωλήσεών του αυτή την εβδομάδα και επίσης δεν είχε δεσμευτεί επιπλέον χωρητικότητα για αποστολή περισσότερων προμηθειών στην Ευρώπη τη Δευτέρα στις δημοπρασίες του Σαββατοκύριακου.

«Είναι απογοητευτικό καθώς η αγορά φυσικού αερίου χρειάζεται περισσότερες προμήθειες», δήλωσε ο Νιέκ Βαν Κούτερεν, ανώτερο στέλεχος στην PZEM, μια ολλανδική ενεργειακή εταιρεία. «Εάν η Ρωσία δεν αυξήσει τις ροές, μπορεί να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν περαιτέρω».

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υπερτριπλασιάστηκαν φέτος καθώς η Ρωσία διατήρησε τις προμήθειες περιορισμένες ενώ τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτρέπονταν στην Ασία. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μπορεί να προμηθεύσει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη μέσω της αμφιλεγόμενης ζεύξης Nord Stream 2 και ασκεί πίεση στην ήπειρο για να εγκρίνει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού μήκους 1.200 χιλιομέτρων.

Οι γερμανικές παραγγελίες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη για παράδοση στον σταθμό Μαλνάου τη Δευτέρα εξακολουθούσαν να είναι μια υποδιαίρεση των κανονικών επιπέδων τη Δευτέρα. Το Σαββατοκύριακο, η Gazprom δεν δέσμευσε χωρητικότητα στα σημεία εισόδου Sudzha και Sokhranovka στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Δεν έγινε δέσμευση επιπλέον χωρητικότητας ούτε για το σταθμό Mallnow στη Γερμανία.

Η Ευρώπη ξεκίνησε την περίοδο θέρμανσης με τα χαμηλότερα αποθέματα σε περισσότερο από μια δεκαετία. Οι έμποροι περίμεναν περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι δεν θα είναι αρκετό για να καλυφθεί η ζήτηση εάν ο χειμώνας είναι τσουχτερός. Η Goldman Sachs πιστεύει ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις ροές προς τη Βορειοδυτική Ευρώπη σε κάποιο βαθμό αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, η τράπεζα δεν αναμένει «άμεση πλήρη εξομάλυνση των ροών», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider