Διεθνή
21-10-2021 | 21:48

Nέες απαγορεύσεις στους αξιωματούχους της Fed για trading μετοχών μετά από το «σκάνδαλο» με τις δύο «καρατομήσεις» προέδρων

Newsroom
Μοιράσου το
Nέες απαγορεύσεις στους αξιωματούχους της Fed για trading μετοχών μετά από το «σκάνδαλο» με τις δύο «καρατομήσεις» προέδρων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Απαντώντας στην αυξανόμενη διαμάχη σχετικά με τις επενδυτικές πρακτικές, η Fed ανακοίνωσε την Πέμπτη μια ευρεία απαγόρευση σε αξιωματούχους που κατέχουν μεμονωμένες μετοχές καθώς και περιορισμούς σε άλλες δραστηριότητες.

Η απαγόρευση περιλαμβάνει κορυφαίους αξιωματούχους, όπως εκείνους που συμμετέχουν στην FOMC, μαζί με άλλο ανώτερο προσωπικό. Οι μελλοντικές επενδύσεις θα πρέπει να περιορίζονται σε διαφοροποιημένα περιουσιακά στοιχεία όπως τα αμοιβαία κεφάλαια.

Οι υπάλληλοι της Fed δεν μπορούν πλέον να έχουν συμμετοχές σε μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών, ούτε μπορούν να επενδύσουν σε μεμονωμένα ομόλογα, να κατέχουν τίτλους αντιπροσωπειών ή συμβάσεις παραγώγων. Οι νέοι κανόνες αντικαθιστούν τους ισχύοντες κανονισμούς που, αν και κάπως περιοριστικοί, επέτρεπαν στα μέλη να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές.

«Αυτοί οι σκληροί νέοι κανόνες ανεβάζουν τον πήχη ψηλά για να διαβεβαιώσουμε το κοινό που υπηρετούμε ότι όλοι οι ανώτεροι αξιωματούχοι μας διατηρούν μια ενιαία εστίαση στη δημόσια αποστολή της Federal Reserve», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ σε δήλωση του.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να παρέχουν ειδοποίηση 45 ημερών πριν από την αγορά ή την πώληση οποιωνδήποτε τίτλων που εξακολουθούν να επιτρέπονται να κατέχουν. Θα πρέπει επίσης να διατηρούν τους τίτλους για τουλάχιστον ένα χρόνο και δεν μπορούν να αγοράσουν ή να πουλήσουν κεφάλαια κατά τη διάρκεια «αυξημένης πίεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές», ανέφερε το σχετικό δελτίο τύπου.

Οι κανόνες έρχονται μετά από αποκαλύψεις ότι πολλοί αξιωματούχοι της Fed αγόραζαν και πουλούσαν μετοχές σε μια εποχή που οι πολιτικές της κεντρικής τράπεζας είχαν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν τη λειτουργία της αγοράς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας.

Οι περιφερειακοί πρόεδροι Ρόμπερτ Κάπλαν του Ντάλας και Έρικ Ρόζενγκρεν της Βοστώνης παραιτήθηκαν και οι δύο αμέσως μετά τις αποκαλύψεις ότι είχαν εμπλακεί σε διαπραγμάτευση μεμονωμένων τίτλων το 2020. 

Ο Αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Κλαρίντα είχε επίσης συμπεριληφθεί στις εκθέσεις. Ο Πάουελ πούλησε επίσης τίτλους πέρυσι, αν και ήταν EFT που παρακολούθησαν δείκτες αγοράς.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.