Ενεργειακή κρίση: Σε νέα υπουργική σύνοδο πετούν την μπάλα οι ηγέτες της ΕΕ – Τι λέει το προσχέδιο συμπερασμάτων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενεργειακή κρίση: Σε νέα υπουργική σύνοδο πετούν την μπάλα οι ηγέτες της ΕΕ – Τι λέει το προσχέδιο συμπερασμάτων
Στο κείμενο συμπερασμάτων θα αναφέρεται πως η «εργαλειοθήκη» δίνει τη δυνατότητα για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση των πιο ευάλωτων καταναλωτών, καθώς και για την στήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. 

Στην εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» μέτρων που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, θα παραπέμπει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο που διέρρευσε από το πρακτορείο Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα εκτίναξης των ενεργειακών τιμών κυριαρχεί στην ατζέντα των διήμερων εργασιών της Συνόδου, η οποία ξεκινά σήμερα. Με βάση τουλάχιστον το προσχέδιο, στο κείμενο συμπερασμάτων θα αναφέρεται πως η «εργαλειοθήκη» δίνει τη δυνατότητα για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση των πιο ευάλωτων καταναλωτών, καθώς και για τη στήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Σύνοδος θα καλεί τα κράτη-μέλη και την Κομισιόν για την επείγουσα εφαρμογών των προτεινόμενων παρεμβάσεων, χωρίς να γίνεται καμία πρόβλεψη σε πρόσθετα κονδύλια για την ενεργοποίησή τους από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Παράλληλα, με βάση το draft που διέρρευσε, η Σύνοδος θα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ «να εξετάσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα διασφάλιζαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις την πρόσβαση σε ενέργεια προσιτού κόστους, θα αύξαναν την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης, θα παρείχαν ασφάλεια εφοδιασμού, και θα υποστήριζαν τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα».

Επίσης, θα καλείται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να διερευνήσει τρόπους για την επιτάχυνση των επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο συμπερασμάτων δεν θα γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά στην κατεύθυνση στην οποία θα μπορούσαν να κινούνται αυτά τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ωστόσο, θα παραπέμπει σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την επόμενη Τρίτη 26 Οκτωβρίου, η οποία θα «πάρει τη σκυτάλη» για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Όπως είναι γνωστό, αρκετοί ηγέτες-κρατών μελών προσέρχονται στη Σύνοδο Κορυφής με συγκεκριμένες διαρθρωτικές πρωτοβουλίες, με σκοπό τη «θωράκιση» των τιμών των ενεργειακών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει μεταξύ άλλων επί τάπητος την ιδέα της κοινής αγοράς φυσικού αερίου.

Η πρόταση αυτή, στην οποία συμφωνεί και η Ιταλία, προβλέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο να αποκτήσει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών και τελικά να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Επίσης, όπως έγραφε νωρίτερα το Insider.gr, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, 11 ευρωπαϊκές ενώσεις από μία ευρεία γκάμα βιομηχανιών έντασης ενέργειας με ανοικτή τους επιστολή καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες σε άμεση υποστήριξη για την αντιμετώπιση της αλματώδους αύξησης των τιμών ενέργειας, καθώς και λήψη διαρθρωτικών μέτρων που θα εξασφαλίζουν ενέργεια με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, αλλά και σε προσιτή τιμή.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν περιλαμβάνουν δράσεις που αρκετές χώρες έχουν θέσει σε εφαρμογή, με την Ελλάδα μάλιστα να είναι από τις πρώτες που προχώρησαν σε παρεμβάσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πριν ανακοινωθεί η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν.

Σε σχετική χθεσινή του αναφορά σε συνέδριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε χαρακτηριστικά πως χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη από την πλευρά της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας. Επίσης, επανέλαβε την ελληνική πρόταση για την αξιοποίηση πρόσθετων πόρων από τα δικαιώματα ρύπων. «Μιλάμε για αυξημένο ενεργειακό κόστος ύψους 100 δισ. ευρώ. Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν η βιομηχανία και τα κράτη από μόνα τους», τόνισε.

Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν, για την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η παροχή έκτακτης εισοδηματικής στήριξης σε νοικοκυριά που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια, η δυνατότητα προσωρινών αναβολών στις πληρωμές λογαριασμών, καθώς και η παροχή ενισχύσεων σε επιχειρήσεις ή βιομηχανίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider