Ελλάδα
20-10-2021 | 19:21

Ασφάλιση ακινήτων: Ανάγκη βελτίωσης της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών

Newsroom
Μοιράσου το
Ασφάλιση ακινήτων: Ανάγκη βελτίωσης της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκτησιών, κοντά στο 70% αλλά πολύ χαμηλό ποσοστό ασφάλισης αυτών (περίπου 15%) και μάλιστα από αυτό το 15% το 10% λόγω δανείων, ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Μαργαρίτα Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Ασφαλιστικών εταιριών, στο Olympia Forum II για την «Ασφάλιση ακινήτων».

Η κα. Αντωνάκη επισήμανε την σημασία της ενημέρωσης, εκπαίδευσης, πρόληψης και προετοιμασίας των πολιτών και του κράτους για την διαχείριση της ολοένα αυξανόμενης έντασης φυσικών καταστροφών που οφείλονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η πρότασή της είναι να γίνεται προληπτική χρηματοδότηση από το κράτος για την διαχείριση φυσικών καταστροφών σε ιδιοκτησίες και όχι εκ των υστέρων, όπως γίνεται έως τώρα.

Το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για την βελτίωση της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών. Πρέπει να γίνει η ασφάλιση υποχρεωτική.  Η καθολικότητα ενός τέτοιου μέτρου θα βοηθήσει στην εξασφάλιση χαμηλότερων ασφαλίστρων.  Είναι σημαντικό ωστόσο να υπάρχει συνεργασία των ασφαλιστικών εταιριών και του κράτους (μοντέλο ΣΔΙΤ).

Ο κ. Κεχαγιόγλου αποδίδει τα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης ακινήτων σε έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στις ασφαλιστικές εταιρίες, στην άγνοια κινδύνου που συνοδεύει τους Έλληνες και στην αποφυγή κόστους.

Ο κύριος υπεύθυνος για την καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης είναι το κράτος.  Πρέπει το κράτος να απομυθοποιήσει τη λέξη ασφάλιση και να εξηγήσει στους πολίτες ότι πρόκειται για ένα προϊόν ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Ο κ. Συνολάκης είπε ότι επειδή οι περισσότεροι πολίτες δεν πιστεύουν ότι θα συμβεί κάτι κακό σε αυτούς, δεν αντιλαμβάνονται την χρησιμότητα της ασφάλισης του ακινήτου τους για περιπτώσεις όπως η πυρκαγιά, η πλημμύρα, το τσουνάμι, ο σεισμός. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ασφάλιση, όπως για παράδειγμα στην Αμερική όπου το κράτος αποζημιώνει ένα ακίνητο που είναι σε επικίνδυνη ζώνη μόνο την πρώτη φορά που συμβαίνει μία φυσική  καταστροφή.

Είναι σημαντική η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να δημιουργηθούν χάρτες επικινδυνότητας για τα φυσικά φαινόμενα σε όλες τις περιοχές, στο πρότυπο των χαρτών επικινδυνότητας για σεισμούς, που χρησιμοποιούνται από τον οικοδομικό κανονισμό.  «Το κράτος πρέπει να βοηθήσει στην ενημέρωση, την πρόβλεψη, την εκπαίδευση και την προετοιμασία επισήμανε η κα. Αντωνάκη, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να μειώσουν την γραφειοκρατία που αποτελεί αποτρεπτικό λόγο για τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.