Στίγκλιτς: Ο Πάουελ δεν έχει πάρει στα σοβαρά τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στίγκλιτς: Ο Πάουελ δεν έχει πάρει στα σοβαρά τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής
Ενώ ο Πάουελ απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη από Ρεπουμπλικάνους και πολλούς Δημοκρατικούς για τον χειρισμό της νομισματικής πολιτικής και την απάντησή του στην πανδημία, οι αριστεροί κριτικοί του επιτέθηκαν επειδή, μεταξύ άλλων, ενεργούσε πολύ αργά για να εστιάσει την προσοχή της Fed στο κλίμα.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δεν έχει κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που προέρχεται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Ο κλιματικός κίνδυνος είναι οικονομικός κίνδυνος», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια την Τετάρτη στο Bloomberg. «Ο πρόεδρος της Federal Reserve δεν έχει λάβει υπόψη τους πραγματικούς κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, για το τραπεζικό μας σύστημα».

Η θητεία του Πάουελ ως προέδρου λήγει τον Φεβρουάριο. Ενώ απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη από Ρεπουμπλικάνους και πολλούς Δημοκρατικούς για τον χειρισμό της νομισματικής πολιτικής και την απάντησή του στην πανδημία, οι αριστεροί κριτικοί του επιτέθηκαν επειδή, μεταξύ άλλων, ενεργούσε πολύ αργά για να εστιάσει την προσοχή της Fed στο κλίμα.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη πιέζει τις τράπεζες να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τις περιβαλλοντικές απειλές. Οι εκτιμήσεις για την αλλαγή του κλίματος περιλαμβάνονται επίσης στις ενέργειες της νομισματικής πολιτικής.

«Χώρες σε όλο τον κόσμο το έχουν αναγνωρίσει, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι δεν το έχουμε λάβει υπόψη», δήλωσε ο Στίγκλιτς.

Υπερασπίστηκε επίσης τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία κατηγορήθηκε για πίεση επί υφισταμένων της στην προηγούμενη της θέση, σχετικά με την κατάταξη της Κίνας σε μια έκθεση.

«Υποστήριξε την ακεραιότητα των δεδομένων», είπε. «Αυτό που είπε ήταν «δεν πρόκειται να ‘πειράξουμε’ τη μεθοδολογία».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την «πλήρη εμπιστοσύνη» του στη Γκεοργκίεβα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider