Πούτιν: Έτοιμος για την παροχή «όσου φυσικού αερίου θέλει η Ευρώπη»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πούτιν: Έτοιμος για την παροχή «όσου φυσικού αερίου θέλει η Ευρώπη»
Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις Βρυξέλλες ώστε να σταθεροποιηθούν οι ενεργειακές τιμές, δήλωσε ο ηγέτης της χώρας,

Μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αγορά περισσότερων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στις χώρες της ΕΕ, έστειλε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να προμηθεύσουμε την Ευρώπη με όσο φυσικό αέριο χρειάζεται», προσθέτοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη για διάλογο με τις Βρυξέλλες ώστε να σταθεροποιηθούν οι ενεργειακές τιμές.

Ο Πούτιν εκτίμησε παράλληλα πως η παραγωγή ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα συνεχίζει να υποχωρεί ενώ τόνισε πως ο ρόλος του φυσικού αερίου στην ενεργειακή αγορά θα αυξηθεί στο μέλλον.

Ακόμα, ο ίδιος τόνισε ότι οι απόψεις περί χρησιμοποίησης των ενεργειακών τιμών από τη Ρωσία ως όπλου από το Κρεμλίνο «είναι ανοησίες», παραπέμποντας στις ποσότητες φυσικού αερίου που εξήγαγε η χώρα του στη Ευρώπη επί Σοβιετικής Ένωσης, όταν «οι σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους ήταν σε ιστορικά χαμηλά».

Απευθυνόμενος στους συνέδρους ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργηθούν μηχανισμοί μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης στην ενεργειακή αγορά υπό το φως της διαμορφωθείσας αυτή τη στιγμή δύσκολης κατάστασης, και να αρχίσει ένας διάλογος στο ζήτημα αυτό χωρίς προκαταλήψεις και κλισέ.

«Αυτή την στιγμή είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε για τους μηχανισμούς εξισορρόπησης της ενεργειακής αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, να ξεκινήσουμε σε αυτό το θέμα έναν ουσιαστικό, εμπεριστατωμένο διάλογο μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενεργειακών πόρων, χωρίς προκαταλήψεις και επιβεβλημένα κλισέ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα, από τα οποία ευθέως εξαρτάται η λειτουργία των επιχειρήσεων, τον οργανισμών και η ευημερία των νοικοκυριών εκατομμυρίων ανθρώπων και στην Ρωσία και στις χώρες των εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης».

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία υπολογίζει τις προσεχείς δεκαετίες να εξασφαλίσει καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε ποσότητες χαμηλότερες από ό,τι στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος Πούτιν είπε επίσης ότι αναμένει πως το υδρογόνο, η αμμωνία και το φυσικό αέριο θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα τα επόμενα χρόνια και δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο ώστε να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Πούτιν προσφέρει λύση στην κρίση φυσικού αερίου της ΕΕ, ζητώντας ανταλλάγματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider