Σκρέκας: Ελάφρυνση 1,1 δισ. ευρώ των λογαριασμών ρεύματος έως το 2025 χάρις στις διασυνδέσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Ελάφρυνση 1,1 δισ. ευρώ των λογαριασμών ρεύματος έως το 2025 χάρις στις διασυνδέσεις
Ο ΥΠΕΝ υποστήριξε πως είναι εντελώς λάθος να αποδίδεται στο ευρωπαϊκό Green Deal η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Στη σημαντική μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στα τιμολόγια ρεύματος τα επόμενα χρόνια, χάρις στην έναρξη λειτουργίας των νησιωτικών διασυνδέσεων, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας πριν από λίγο στο 3ο Forum Renewable & Storage του Energypress.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έως το 2025 η ελάφρυνση των λογαριασμών θα αγγίξει το 1,1 δισ. ευρώ έως το 2025, καθώς με τις διασυνδέσεις θα δοθεί τέλος στη λειτουργία των κοστοβόρων και ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων, με τις οποίες καλύπτονται έως τώρα οι ανάγκες των νησιών σε ρεύμα. Μία εξέλιξη που θα περικόψει κατακόρυφα τις χρεώσεις που καλούνται να καταβάλλουν οι καταναλωτές για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε πως η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους έχει προκαλέσει πολλούς προβληματισμούς. Επισήμανε πάντως ότι είναι εντελώς λάθος να αποδίδεται στο ευρωπαϊκό Green Deal, καθώς αντίθετα, αν η ενεργειακή μετάβαση είχε ξεκινήσει 10 χρόνια νωρίτερα, αυτή τη στιγμή οι τιμές θα κινούνταν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην κρίση, προχωρώντας σε παρεμβάσεις που «αναχαιτίζουν» το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων, ώστε αυτές να μην περάσουν στους τελικούς καταναλωτές. Όπως συμπλήρωσε, για τις επιχειρήσεις δρομολογούνται μέτρα για τη μόνιμη μείωση του ενεργειακού κόστους, ώστε να καταστούν ανθεκτικοί στην κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ο στόχος για τη διείσδυση των ΑΠΕ θα ενισχυθεί στα επίπεδα του 70%, κάτι που απαιτεί επενδύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη βελτίωση και την αναβάθμιση των υποδομών. Για αυτό τον σκοπό, θα «επιστρατευθούν» 1,5 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, 16 δισ. από το «Ελλάδα 2.0» και το επόμενο ΕΣΠΑ.

Επίσης, το υπουργείο πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα τους επόμενους διαγωνισμούς για τη κατακύρωση τιμών αναφοράς για καινούρια έργα ΑΠΕ. Παράλληλα, δρομολογείται η ευρεία εφαρμογή της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, για να αντισταθμιστεί η στοχαστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αξιοποιηθεί ένα κονδύλι 450 εκατ. ευρώ μέσω του «Ελλάδα 2.0» για την επενδυτική ενίσχυση ανάλογων έργων, μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Κανείς απροστάτευτος στην ενεργειακή κρίση - Έκπτωση 15% για όλους στο φυσικό αέριο

Αποκάλυψη: Τι προβλέπει η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για το ενεργειακό κόστος που ανακοινώνεται σήμερα

gazzetta
gazzetta reader insider insider