Ινδία: Μία «bad bank» θα αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 27 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ινδία: Μία «bad bank» θα αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 27 δισ. δολαρίων
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία μίας «bad bank» η οποία στόχο θα έχει την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων από άλλες τράπεζες, σε μία προσπάθεια να ελέγξει «κόκκινα» δάνεια συνολικής αξίας 27 δισ. δολαρίων.

Με περισσότερα από 150.000 καταστήματα και περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια σε καταθέσεις ο τραπεζικός τομέας της Ινδίας δείχνει εντυπωσιακός, όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Σύμφωνα με το BBC, οι τράπεζες της Ινδίας έχουν επιβαρυνθεί με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μη εξυπηρετούμενων δανείων, μετά από χρόνια «απερίσκεπτου» δανεισμού, με τις κρατικές τράπεζες να έχουν το 60% του «κακού χρέους» και πέντε τράπεζες να έχουν «σωθεί» από κατάρρευση από το 2018 μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ του 2005 και το 2009, περισσότερα από 35 δισ. δολάρια από τους κρατικούς φόρους διατέθηκαν στη διάσωση των τραπεζών, όμως δεν βοήθησαν αρκετά. Τον Ιούλιο του 2020 η Fitch Ratings σε έκθεση της ανέφερες πως οι τράπεζες της Ινδίας θα πρέπει να λάβουν νέα κεφάλαια μεταξύ 15 και 58 δισ. δολαρίων μέχρι το 2022, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Πλέον, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία μίας «bad bank» η οποία στόχο θα έχει την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων από άλλες τράπεζες, σε μία προσπάθεια να ελέγξει «κόκκινα» δάνεια συνολικής αξίας 27 δισ. δολαρίων και να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς εμπορικών τραπεζών.

Ακόμα και αν αυτό το εγχείρημα είναι επιτυχημένο όμως, το ποσό αυτό θα αντιστοιχεί μόλις στο 1/4 των 100 δισ. δολαρίων, η οποία εκτιμάται πως είναι η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν αυτή τη στιγμή οι εμπορικές τράπεζες της χώρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς. η δημιουργία μίας «bad bank» δεν θα δώσει «μαγική» λύση στο συστηματικό πρόβλημα του τραπεζικού κλάδου στην Ινδία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider