Διεθνή
29-09-2021 | 11:19

Ισπανία: Η ακριβή ενέργεια οδήγησε τον πληθωρισμό σε υψηλό 13 ετών τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Μοιράσου το
Ισπανία: Η ακριβή ενέργεια οδήγησε τον πληθωρισμό σε υψηλό 13 ετών τον Σεπτέμβριο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο πληθωρισμός της Ισπανίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 13 ετών τον Σεπτέμβριο, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,0% σε ετήσια βάση, έδειξαν την Τετάρτη τα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (INE).

Η υψηλότερη ένδειξη από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν το ποσοστό ήταν 4,5%, τροφοδοτήθηκε από το κόστος ενέργειας και σε μικρότερο βαθμό από τις τιμές των τουριστικών πακέτων και των καυσίμων και λιπαντικών οχημάτων, σύμφωνα με το INE.

Η Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου ενισχύονται από παράγοντες όπως τα χαμηλά αποθέματα.

Τα στοιχεία του INE έδειξαν επίσης ότι ο εναρμονισμένος με την ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 4,0% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, επίσης ρεκόρ 13 ετών, από 3,3% τον Αύγουστο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση τιμών 3,7%.

Το σπειροειδές ενεργειακό κόστος οδήγησε επίσης τις ισπανικές τιμές στη βιομηχανία στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1980, αφότου σημείωσαν άνοδο 18% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.

Οι υψηλότερες βιομηχανικές τιμές μεταφέρονται συνήθως στις τιμές καταναλωτή, τουλάχιστον εν μέρει, εντός εβδομάδων.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.