Στο 8% ανεβάζει τον πήχη για το ελληνικό ΑΕΠ η UniCredit - Ο «μποναμάς» της ΔΕΘ και οι κάλπες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 8% ανεβάζει τον πήχη για το ελληνικό ΑΕΠ η UniCredit - Ο «μποναμάς» της ΔΕΘ και οι κάλπες
Σε σημαντική αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η UniCredit. Ανάπτυξη 8% το 2021 και υποχώρηση του δημοσίου χρέους. Τι «βλέπει» για πρόωρες κάλπες.

Σε σημαντική αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η UniCredit, εκτιμώντας πλέον πως ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 θα διαμορφωθεί στο 8% από 5,7%, διατηρώντας σταθερή την εκτίμησή της για το 2022 στο 3%. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ισχυρή δυναμική του β' τριμήνου που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς το εγχώριο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 3,4% σε τριμηνιαία βάση.

Παράλληλα, ο ιταλικός οίκος αναμένει ήδη από φέτος υποχώρηση του δημοσίου χρέους από το 205,6% του ΑΕΠ, στο 198,3% του ΑΕΠ, παραμένοντας σε αυτά τα επίπεδα και το 2022 (198,2% του ΑΕΠ). Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί 8,6% για φέτος και στο 3,5% για το 2022, τη στιγμή που το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα κινηθεί στο 7,4% και 5% του ΑΕΠ την περίοδο 2021 - 2022, με τον πληθωρισμό στο μηδέν για φέτος και στο 0,8% για το 2022.

UniCredit

Όπως αναφέρει η UniCredit, οι δείκτες υψηλής συχνότητας (επιχειρήσεις, κινητικότητα αλλά και εμπορικές πτήσεις) υποδεικνύουν επίσης μια ισχυρή δυναμική στο γ' τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω της εκτόνωσης και της απελευθέρωσης της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες και της ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμού. Οι ανθεκτικές ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις (οι οποίες ξεπέρασαν τα επίπεδα του δ’ τριμήνου 2019) και η συσσώρευση αποθεματικών, αντιστάθμισαν περισσότερο τον αντίκτυπο της εξάπλωσης της μετάλλαξη Δέλτα στις δαπάνες των νοικοκυριών (που μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο το β’ τρίμηνο) και στον τουρισμό (τα έσοδα ήταν υποτονικά τον Απρίλιο - Μάιο, αλλά ανέκαμψαν τον Ιούνιο). Επιπλέον, ο κύκλος εργασιών στο κλάδο της διαμονής και εστίασης αυξήθηκε τον Ιούλιο, μειώνοντας ουσιαστικά τις απώλειες από το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 στο -20% έναντι -60% τον Ιούνιο και -80% τον Μάιο.

Όπως σημειώνει η Tullia Bucco οικονομολόγος της UniCredit, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η διαφορά στις εμπορικές πτήσεις τον Αύγουστο της φετινής χρονιάς συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019 ήταν η μικρότερη στην Ελλάδα (-7%). Επιπλέον, η άρση των περιοριστικών μέτρων, το reopening της οικονομίας αλλά και η ενίσχυση της παρουσίας της χώρας σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού έχει επίσης ενισχύσει τη μεταποιητική δραστηριότητα παρά τα προβλήματα που καταγράφονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, με το δείκτη PMI στη μεταποίηση να φτάνει σε ιστορικό υψηλό 21 ετών τον Αύγουστο (59,3 μονάδες), λόγω της ισχυρής βελτίωσης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών.

Έτσι, έχοντας αυτά τα δεδομένα ως βάση, η UniCredit αναμένει συνέχιση της ανάκαμψης με σταθερούς ρυθμούς, αν και πιθανότατα όχι τόσο ισχυρούς όπως στο α' εξάμηνο, τα επόμενα τρίμηνα, με πυλώνες τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, την επενδυτική ώθηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Περνώντας στο πολιτικό σκέλος και ευρύτερα στις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η UniCredit, στέκεται στα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2021 και 2,4 δισ. ευρώ για το 2022 που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό του κύματος των ανατιμήσεων κυρίως από τον κλάδο της ενέργειας και τη στήριξη των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει το μειωμένο ΦΠΑ που εισήχθη εν μέσω πανδημίας ως μορφή οικονομικής στήριξης αλλά και να αυξήσει το επίδομα θέρμανσης κατά 20%. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας θα παραμείνει απαλλαγμένος από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης καθ 'όλη τη διάρκεια του 2022, τη στιγμή που και οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 3%.

Υπό το πρίσμα αυτού του γενναιόδωρου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων, η UniCredit αναφέρεται και στην παράλληλη αναζωπύρωση του ζητήματος γύρω από το κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας. Όπως σημειώνει, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ η υποστήριξη για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενισχυθεί. Σύμφωνα με τον ιταλικό οίκο, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί για την ώρα να έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο (των πρόωρων εκλογών), αλλά ενδέχεται να το επανεξετάσει εάν καταφέρει να «αναζωογονήσει» την εικόνα των συντηρητικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch Solutions: Έτος «αιχμής» το 2021 για την Ελλάδα - Στο 6,3% ο ρυθμός ανάπτυξης

«Εκρηκτική» ανάπτυξη αναμένει η Citi για την Ελλάδα - Στο 9% φέτος

Έτοιμη να ανεβάσει υψηλότερα τον «πήχη» για την Ελλάδα η Fitch - Θετικό «σήμα» για την πορεία των τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider