Μέστερ (Fed): Έναρξη του tapering τον Νοέμβριο κι αύξηση επιτοκίων από το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέστερ (Fed): Έναρξη του tapering τον Νοέμβριο κι αύξηση επιτοκίων από το 2022
Υπέρ της έναρξης του tapering από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο και με ορίζοντα ως τον Ιούνιο του επόμενου έτους τάχθηκε η Λορέτα Μέστερ, επικεφαλής της Cleveland Fed, ενώ η ίδια εκτίμησε πως μία πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα ήταν εφικτή ως τα τέλη του 2022, καθώς ως τότε θα πληρούνται όλα τα κριτήρια που έχει θέσει η Fed.

Υπέρ της έναρξης του tapering από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο και με ορίζοντα ως τον Ιούνιο του επόμενου έτους τάχθηκε η Λορέτα Μέστερ, επικεφαλής της Cleveland Fed, ενώ η ίδια εκτίμησε πως μία πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα ήταν εφικτή ως τα τέλη του 2022, καθώς ως τότε θα πληρούνται όλα τα κριτήρια που έχει θέσει η Fed.

Αναλυτικότερα, η Μέστερ μιλώντας σε εκδήλωση τραπεζιτών στο Οχάιο, ανέφερε πως τάσσεται υπέρ της έναρξης μείωσης του ρυθμού αγοράς ομολόγων (tapering) από το προσεχή Νοέμβριο και την ολοκλήρωσή μέσα στο πρώτο μισό της ερχόμενης χρονιάς.

«Τον Δεκέμβριο του 2020 η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) τόνιζε πως το tapering δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει πριν από την στιγμή που θα επιτυγχανόταν ουσιαστική πρόοδος κι επίτευξη των στόχων στην απασχόληση και στο ύψος του πληθωρισμού. Κατά την γνώμη μου, η οικονομία πλέον βρίσκεται σε αυτό το σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Cleveland Fed.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το MarketWatch, η άποψη της Μέστερ αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς θα είναι ένα από τα μέλη της Fed με δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή της Fed που θα αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, με την ίδια να θεωρεί πως μέχρι τα τέλη του 2022 θα έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες ώστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προχωρήσει στην αύξησή τους.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, η Fed αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού αμετάβλητα πλησίον του μηδενός, ενώ ο επικεφαλής της Ζερόμ Πάουελ ανέφερε πως στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στις αρχές Νοεμβρίου είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί η έναρξη του tapering.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ: Η νομισματική μας πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας

Σε επίπεδα ρεκόρ ο πλούτος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ - Στα 141,7 τρισ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider