Διεθνή
23-09-2021 | 14:48

Τουρκία: Απρόσμενη μείωση του βασικού επιτοκίου - Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η λίρα

Newsroom
Μοιράσου το
Τουρκία: Απρόσμενη μείωση του βασικού επιτοκίου - Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η λίρα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε τη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης, στο 18% από το 19% που ήταν μέχρι σήμερα, σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τους αναλυτές και έρχεται ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, είχε επανειλημμένα ζητήσει από τους ιθύνοντες της τράπεζας τη μείωση του επιτοκίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 19 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, μόλις 1 ανέμενε μείωση του επιτοκίου ενώ οι υπόλοιποι 18 ανέμεναν πως η κεντρική τράπεζα δεν θα ανακοινώσει καμία αλλαγή στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μετά από την ανακοίνωση της απόφασης, η τουρκική λίρα έφτασε να υποχωρεί κοντά στο 2% και σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής τράπεζας για την πορεία της οικονομίας, σημειώνεται πως αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη στο γ' τρίμηνο του 2021, με τη βοήθεια της ισχυρής εξωτερικής ζήτησης.

Η επιτάχυνση της εγχώριας διάθεσης εμβολίων διευκολύνει την ανάκαμψη των υπηρεσιών, του τουρισμού και των συναφών τομέων, που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία, και οδηγεί σε μια πιο ισορροπημένη σύνθεση στην οικονομική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Η Άγκυρα στοχεύει να παρατείνει τα φορολογικά κίνητρα για τη λίρα