Η Evergrande προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές, ενώ εκπνέουν οι προθεσμίες πληρωμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Evergrande προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές, ενώ εκπνέουν οι προθεσμίες πληρωμών
Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από την ημέρα εισόδου της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κογνκ.

Η διοίκηση της Evergrande ανακοίνωσε πως θα καταβάλει τους τόκους στους εγχώριους ομολογιούχους της, την ώρα που οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ακινήτων της Κίνας παραμένουν στις διεθνείς αγορές.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Evergrande, Χου Κα Γιάν, η εταιρεία «έλυσε» το θέμα με την πληρωμή ενός εγχώριου ομολόγου, ωθώντας τη μετοχή της την Πέμπτη στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από την ημέρα εισόδου στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κογνκ, φτάνοντας έως και το +32%. Ωστόσο, από την αρχή του χρόνου και ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες, η μετοχή της Evergrande έχει υποχωρήσει έως και -80% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021.

Η Evergrande καλείται να καταβάλει τόκους στους εγχώριους ομολογιούχους της, που υπολογίζεται ότι φθάνουν τα 35,9 εκατ. δολάρια. Ο κινεζικός όμιλος στην ανακοίνωσή του δεν διευκρινίζει, ωστόσο, πόσα από τα χρωστούμενα θα καταβάλει και πότε, σημειώνοντας κάπως αόριστα ότι «έχει ήδη διευθετήσει το ζήτημα μέσω ιδιωτικών διαπραγματεύσεων».

Δεν αναφέρεται επίσης η Evergrande τι προτίθεται να πράξει με τις πληρωμές στους δικαιούχους του ομολόγου στο εξωτερικό.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η εταιρεία καλείται να πληρώσει τόκους ύψους 47,5 δισ. δολαρίων.

Αντιδράσεις και η επόμενη μέρα

Όπως μετέδωσε το Reuters, στην Κίνα εντείνεται η δυσφορία για τις κινήσεις της εταιρείας, από αγοραστές κατοικιών και επενδυτές. Σύμφωνα με τον Όσκαρ Τσόι, της Oscar and Partners Capital Ltd, οι κινήσεις της Evergrande έχουν επιφέρει κατοικίες να μένουν ανολοκλήρωτες, εργάτες κατασκευών να μένουν απλήρωτοι και επενδυτές ακινήτων να μετρούν ζημιές.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως η κατάσταση με την Evergrande θα χρειαστεί εβδομάδες για να ξεκαθαρίσει.

Όπως δήλωσε ο Πολ Κρίστοφερ της Wells Fargo, «η εταιρεία θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει τα χρέη της ή να προχωρήσει σε ρευστοποίηση των στοιχείων, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές θα μετρήσουν απώλειες.

Ωστόσο, σε ενδεχόμενο ρευστοποίησης, οι Κινέζοι και οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούσαν να αποφασίσουν εάν η κρίση θα εξαπλωθεί πέρα από την Κίνα» συμπλήρωσε ο Κρίστοφερ.

Επενδυτική εταιρεία «ξεφορτώνεται» 751 εκατ. μετοχές

Tην απόφαση να προχωρήσουν στην πώληση του μεριδίου που κατέχουν στην Evergrande πήραν οι ιθύνοντες της επίσης κινεζικής επενδυτικής φίρμας Chinese Estates (Holdings) Ltd., εξαιτίας της έντονης μεταβλητότητας που παρουσίασε ο τίτλος του κολοσσού των ακινήτων στην αγορά τις τελευταίες ημέρες καθώς και λόγω της ρευστής οικονομικής κατάστασης της κινεζικής εταιρείας.

Πιο αναλυτικά, η Chinese Estates θα προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου (5,66%) που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Evergrande, ήτοι 751,09 εκατ. μετοχές, ενώ ήδη το διάστημα από τα τέλη Αυγούστου ως τις 21 Σεπτέμβρη είχε πουλήσει ακόμα 108,91 εκατ. μετοχές έναντι του ποσού των 246,5 εκατ. δολαρίων Χονκ Κονγκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Fitch «κόβει» το στόχο για ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider