Σνάμπελ (ΕΚΤ): Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αν ο πληθωρισμός ανέλθει νωρίτερα στον στόχο μας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αν ο πληθωρισμός ανέλθει νωρίτερα στον στόχο μας
Η Σνάμπελ, εκπρόσωπος της Γερμανίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προσπάθησε να μετριάσει τις ανησυχίες μιας επανάληψης της δεκαετίας του 1970, όταν ο πληθωρισμός ήταν σχεδόν στο 8% στη χώρα της.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «κατά πάσα πιθανότητα» θα χαλαρώσει το επόμενο έτος, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ενεργήσει αν αυτό δεν γίνει, δήλωσε τη Δευτέρα η αξιωματούχος της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αυξάνεται περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά η ΕΚΤ εμμένει στην πεποίθησή περί προσωρινής ανόδου που προκαλείται από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και πρώτων υλών και τις ελλείψεις που σχετίζονται με την πανδημία σε συστατικά όπως τα τσίπ.

Η Σνάμπελ, εκπρόσωπος της Γερμανίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προσπάθησε να μετριάσει τις ανησυχίες μιας επανάληψης της δεκαετίας του 1970, όταν ο πληθωρισμός ήταν σχεδόν στο 8% στη χώρα της.

«Σήμερα, με φόντο τα αυξανόμενα ποσοστά πληθωρισμού, ιδιαίτερα στη Γερμανία, με απασχόλησε να απαλύνω την ανησυχία των ανθρώπων ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει επίμονα πολύ υψηλός ή ακόμη και να αυξηθεί ανεξέλεγκτα», είπε η Σνάμπελ σε ένα ακροατήριο Γερμανών επιχειρηματιών.

«Κατά πάσα πιθανότητα, ο πληθωρισμός θα μειωθεί αισθητά το επόμενο έτος».

Οι τιμές στη ζώνη των 19 χωρών αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

Ωστόσο, η ΕΚΤ αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα χαλαρώσει ξανά στο 1,7% το επόμενο έτος και στο 1,5% το 2023.

Η Σνάμπελ είπε ότι η κεντρική τράπεζα, η οποία μείωσε τον ρυθμό των αγορών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, δεν βιάζεται να «σφίξει» την πολιτική της, εκτός εάν ο πληθωρισμός ανέλθει στον στόχο της νωρίτερα από το αναμενόμενο.

«Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξομάλυνσης μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι αξιόπιστα θα φτάσουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό», είπε.

«Αν όμως ο πληθωρισμός φτάσει βιώσιμα στο στόχο μας του 2% σύντομα, θα ενεργήσουμε εξίσου γρήγορα και αποφασιστικά».

Ανέφερε τρεις κύριους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβεί το τελευταίο: επίμονες διαταραχές στον εφοδιασμό, διαρθρωτικές αλλαγές όπως είναι η πράσινη μετάβαση και μεγαλύτερη αισιοδοξία μεταξύ των καταναλωτών.

«Εάν καταφέρουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του περιορισμένου περιθωρίου για αυξήσεις των τιμών, επιβράδυνσης της ανάπτυξης και μείωσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, τότε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τα αρνητικά επιτόκια», δήλωσε η Σνάμπελ.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το τρέχον μείγμα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής μπορεί να το επιτύχει αυτό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider