Οικονομία | Διεθνή
01-09-2021 | 10:59

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Η ανάκαμψη προχωρά γρηγορότερα από τις προβλέψεις - Θα πρέπει να δράσουμε ανάλογα

Newsroom
Μοιράσου το
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Η ανάκαμψη προχωρά γρηγορότερα από τις προβλέψεις - Θα πρέπει να δράσουμε ανάλογα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται γρηγορότερα από ό, τι είχε προβλεφθεί νωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα το λάβει υπόψη στις αποφάσεις για την πολιτική της, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος σε ισπανική εφημερίδα.

Καθώς το κόστος δανεισμού παραμένει πολύ χαμηλό και η ευρωζώνη έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τα χειρότερα από την μετάλλαξη Δέλτα, πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ζήτησαν μείωση των προγραμμάτων αγοράς assets από την επόμενη εβδομάδα, προετοιμαζόμενοι για το τέλος τους τον ερχόμενο Μάρτιο.

«Η οικονομία αποδίδει καλύτερα το 2021 από ό, τι περιμέναμε και αυτό θα αντικατοπτρίζεται στις προβλέψεις που θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες», ανέφερε την Τετάρτη ο ντε Γκίντος στο El Confidencial.

«Θα έχουμε νέες προβλέψεις τις επόμενες ημέρες και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας ανάλογα», δήλωσε ο ντε Γκίντος.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει για τον ρυθμό των αγορών ομολόγων για το επόμενο τρίμηνο. Ο ντε Γκίντος υποστήριξε ότι η ισχυρή ανάκαμψη ανοίγει το δρόμο για την ενδεχόμενη απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης.

«Εάν ο πληθωρισμός και η οικονομία ανακάμψουν, τότε λογικά θα υπάρξει μια σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής και της δημοσιονομικής πολιτικής επίσης», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3% τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για το 2% και ο ντε Γκίντος προέβλεψε περαιτέρω άνοδο πριν από την πτώση του το 2022.

Η ΕΚΤ υποστηρίζει μέχρι στιγμής ότι προσωρινοί παράγοντες βρίσκονται πίσω από την επιτάχυνση του πληθωρισμού και μόλις εξομαλυνθούν η αύξηση των τιμών είναι πιθανό να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια.

Αλλά ο ντε Γκίντος προειδοποίησε επίσης ότι μέρος αυτής της αύξησης θα μπορούσε να εισχωρήσει στον υποκείμενο πληθωρισμό, δικαιολογώντας την επιφυλακτικότητα της ΕΚΤ.

«Πρέπει να ελέγξουμε ότι δεν θα υπάρχουν επιδράσεις δεύτερου γύρου, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι αυτός ο προσωρινός αντίκτυπος θα γίνει δομικός», συμπλήρωσε.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.