Διπλή επανέκδοση: Πάνω από 13,9 δισ. οι συνολικές προσφορές για το 5ετές και 30ετές ομόλογο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλή επανέκδοση: Πάνω από 13,9 δισ. οι συνολικές προσφορές για το 5ετές και 30ετές ομόλογο
Άνοιξαν τα βιβλία προσφορών για την διπλή επανέκδοση του 5ετούς τίτλου λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 και του 30ετούς ομολόγου λήξης 24 Ιανουαρίου του 2052.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:40

Άνοιξαν τα βιβλία προσφορών για την διπλή επανέκδοση του 5ετούς τίτλου λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 (κουπόνι 0%) και του 30ετούς ομολόγου λήξης 24 Ιανουαρίου του 2052 (κουπόνι 1,875%), μέσω της οποίας το Ελληνικό Δημόσιο στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και στον περιορισμό της σημαντικής υπερκάλυψης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής στη εγχώρια αγορά κρατικών τίτλων.

Οι προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr ξεπερνούν τα 6,6 δισ. ευρώ για την μικρότερη έκδοση του 5ετούς διάρκειας τίτλους, με την απόδοση να υποχωρεί στις 38 μ.β + Mid Swap πέριξ του 0,05% από το αρχικό guidance που είχε οριστεί στις 43 μ.β + Mid Swap πέριξ του 0,1%. Παράλληλα, για τον 30ετές τίτλο οι προσφορές ξεπερνούν τα 7,3 δισ. ευρώ με την απόδοση να υποχωρεί στις 135 μ.β + Mid Swap ήτοι κοντά στο 1,65% από το 1,75% που είχε τεθεί αρχικώς.

Τις δύο παράλληλες επανεκδόσεις «τρέχει» ένα ισχυρό syndicate αποτελούμενο από τις Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ και το επιτόκιο στην περιοχή του 0,172%, ενώ αντίστοιχα, μέσω της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου άντλησε τον Μάρτιο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο 1,9% και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ. Επιπλέον από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος PEPP της ΕΚΤ, ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει από τις αγορές (μέσω των ομολογιακών εκδόσεων) 21 δισ. ευρώ, με την ΕΚΤ να υπερκαλύπτει την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας, εισχωρώντας μέχρι και στα έντοκα γραμμάτια λόγω της έλλειψης διαθέσιμων τίτλων στην δευτερογενή αγορά.

Η χρονική επιλογή των δύο επανεκδόσεων από τη μεριά του ΟΔΔΗΧ κρίνεται ιδιαίτερα έξυπνη καθώς υλοποιείται πριν τα US payrolls, και καθώς ήδη από μέσα Αυγούστου η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων έχει μετατοπιστεί παράλληλα προς τα πάνω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider