Οικονομία | Ελλάδα
12-08-2021 | 07:48

Πυρκαγιές: Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ

Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ελαφρύτερος θα είναι για μια τριετία ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα ενώ ειδικά για φέτος όλοι κάτοικοι των δήμων Μαντουδίου - Λίμνης- Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας θα απαλλαγούν πλήρως από το φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023 ισχύει μόνο για τα ακίνητα που έχουν υποστεί ολική ή μερική ζημία από τις πυρκαγιές και όχι για το σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν οι πυρόπληκτοι. 

Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τρία χρόνια των ακινήτων που έχουν καεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές  θα δρομολογηθεί μέσα από την  πλατφόρμα που θα ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στη διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr. Η πλατφόρμα αυτή αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως τις 18 Αυγούστου και σε αυτή θα εισέρχονται  οι πυρόπληκτοι προκειμένου να υποβάλουν  αίτηση για να αποζημιωθούν. Η πλατφόρμα θα συνδεθεί με το περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ (έντυπο Ε9 ) ώστε το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση να μπορεί να εντοπίζει αυτόματα το ακίνητο που έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές. Σε πρώτη φάση, οι  πληττόμενοι θα αναλάβουν  την ευθύνη να επιλέξουν μια από τις τρεις κατηγορίες που θα υπάρχουν, ανάλογα με το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί.

Από τη στιγμή που υποβάλουν την αίτηση για να αποζημιωθούν, αυτομάτως ο ΕΝΦΙΑ θα μηδενίζει για το ακίνητο ή τα ακίνητα που θα έχουν υποστεί ζημίες.

Στην περίπτωση αυτή, η ΑΑΔΕ  θα ενημερώνει τον φορολογούμενο με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στη δηλωθείσα από αυτόν ηλεκτρονική διεύθυνση, για την έκδοση μηδενικού εκκαθαριστικού.

Σε δεύτερο χρόνο, μετά την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών θα πιστοποιείται εάν πράγματι οι πληγέντες δικαιούνταν την απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων για τα συγκεκριμένα ακίνητα. Στην περίπτωση που  εντοπιστούν ψευδείς δηλώσεις, οι κάτοχοι των ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν εκ των υστέρων τον φόρο που τους αναλογεί.

Για τα κτίσματα και αγροτεμάχια  που δεν έχουν πληγεί, οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν «χτυπηθεί» από τις πυρκαγιές θα πληρώσουν κανονικά το φόρο. Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα χτυπήσει φέτος την πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ γίνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πλήρη απαλλαγή

Οι κάτοικοι των δύο δήμων της Εύβοιας, Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού που απαλλάσσονται πλήρως από το φετινό ΕΝΦΙΑ, δεν χρειάζεται να υποβάλουν κάποια αίτηση καθώς θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την πλήρη απαλλαγή τους από την καταβολή του  ΕΝΦΙΑ για το 2021.

Σημειώνεται ότι οι πληττόμενες από τις πυρκαγιές επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημίες που τις καθιστούν μη λειτουργικές, απαλλάσσονται από την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η απαλλαγή γίνεται με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης, κατόπιν εξέτασης της ζημίας από τις επιτροπές των Περιφερειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Ξεκινάει άμεσα η αρωγή για τους πυρόπληκτους - Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έως το 2023

Σκυλακάκης: Οι πυρόπληκτοι δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ -Έρχεται ολόκληρο πακέτο μέτρων

Υπ. Υποδομών: Σε εξέλιξη οι έλεγχοι κτηρίων στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές - Η εικόνα από τις καταστροφές