Γέλεν: Η ατζέντα Μπάιντεν είναι ο τρόπος να μείνουν οι ΗΠΑ πρώτη υπερδύναμη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γέλεν: Η ατζέντα Μπάιντεν είναι ο τρόπος να μείνουν οι ΗΠΑ πρώτη υπερδύναμη
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν θα προειδοποιήσει την Τετάρτη ότι η υιοθέτηση της οικονομικής ατζέντας του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ιδιότητας της Αμερικής ως της κορυφαίας οικονομικής υπερδύναμης στον κόσμο.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν θα προειδοποιήσει την Τετάρτη ότι η υιοθέτηση της οικονομικής ατζέντας του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ιδιότητας της Αμερικής ως της κορυφαίας οικονομικής υπερδύναμης στον κόσμο, σύμφωνα με το CNBC που επικαλείται προσχέδιο της ομιλίας της.

Η Γέλεν θα κάνει τις δηλώσεις στην Ατλάντα στο πλαίσιο της εκστρατείας του Λευκού Οίκου για να κερδίσει την υποστήριξη των πολιτών σχετικά με το νομοσχέδιο τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις υποδομές και το ακόμη μεγαλύτερο σχέδιο δαπανών των Δημοκρατικών ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα είναι το πρώτο της ταξίδι στο εσωτερικό και μια αντανάκλαση του ολοένα και πιο ορατού ρόλου της ως ένας από τους πρωταγωνιστές της κυβέρνησης για εκτεταμένες επενδύσεις στο λεγόμενο «ανθρώπινο κεφάλαιο».

«Έχουμε συνηθίσει την Αμερική ως την κυρίαρχη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Δεν είμαστε προορισμένοι να μείνουμε έτσι, αλλά με αυτές τις επενδύσεις, πιστεύω ότι θα το κάνουμε», αναφέρει η Γέλεν. «Έχουμε τώρα την ευκαιρία να επιδιορθώσουμε τα χαλασμένα θεμέλια της οικονομίας μας, και πάνω από αυτά, να χτίσουμε κάτι πιο δίκαιο και ισχυρότερο από αυτό που προηγήθηκε».

Τα σχόλιά της έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή στις διαπραγματεύσεις με το Καπιτώλιο. Η Γερουσία παζαρεύει τις τελευταίες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τις υποδομές, ενώ οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να ενοποιήσουν το κόμμα τους γύρω από το ευρύτερο πακέτο δαπανών. Η Γέλεν θα παροτρύνει τους γερουσιαστές να μην χάσουν τις φιλοδοξίες τους, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη του έθνους «δεν έγινε τυχαία».

Αντ’ αυτού, θεωρεί την ταχεία ανάκαμψη από την ύφεση ως το άμεσο αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν. Τα μακροπρόθεσμα προβλήματα -η μείωση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, η πόλωση των μισθών, η κλιματική αλλαγή- είναι επίσης επιλογές, είπε, όχι αναπόφευκτα αποτελέσματα.

«Η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσουν. Ή η έλλειψή τους μπορεί να τα εντείνει», σχολίασε η Γέλεν.

Σημείο καμπής για την Γέλεν

Η πλήρης υπεράσπιση της ατζέντας του Μπάιντεν σηματοδοτεί ένα ακόμη σημείο καμπής στη μακρά καριέρα της Γέλεν. Αν και υπηρέτησε δύο χρόνια ως επικεφαλής οικονομολόγος τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στα τέλη της δεκαετίας του '90, ο περισσότερος χρόνος της στην Ουάσινγκτον έχει περάσει αποφεύγοντας την πολιτική ενώ ήταν στην Fed - πρώτα ως αντιπρόεδρος και στη συνέχεια ως πρόεδρος. Από τότε που έγινε υπουργός Οικονομικών, ενημερώνει τακτικά τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές και μάλιστα έχει «συγκρουστεί» και με τους Ρεπουμπλικάνους.

«Ήταν ηγέτης σε ορισμένα θέματα (όπως ο διεθνής φόρος) και βασικό μέλος της ομάδας σε άλλα (όπως τα δημοσιονομικά πακέτα)», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κυβέρνησης Ομπάμα, Τζέισον Φούρμαν, σε ένα e-mail. «Μπορεί αυτά να μην είναι τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε στη Fed, αλλά η μακρά καριέρα της στην έρευνα και την πολιτική πέρασε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων».

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Γέλεν ήταν να εξασφαλίσει παγκόσμια συναίνεση για έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο και να πείσει άλλες χώρες να σταματήσουν να στοχοποιούν τους τεχνολογικούς γίγαντες της Αμερικής. Αλλά η επίτευξη της συμφωνίας των γερουσιαστών στο εσωτερικό της χώρας θα μπορούσε να είναι μια ακόμη πιο δύσκολη πρόκληση.

«Χρειάστηκε 132 χώρες να συμφωνήσουν με αυτό, και αυτό είναι κάτι που εκκρεμούσε εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Βέσσελ, διευθυντής του Κέντρου Hutchins για τη Δημοσιονομική και Νομισματική Πολιτική. «Τώρα θα δούμε αν μπορεί να το πετύχει και μέσω του Κογκρέσου».

Η Γέλεν δήλωσε ότι ελπίζει πως μέρος του διεθνούς φορολογικού σχεδίου θα συμπεριληφθεί στο πακέτο των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που σκοπεύουν να περάσουν οι Δημοκρατικοί χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία του budget reconciliation. Η ομιλία της την Τετάρτη θα υπογραμμίσει επίσης άλλες προτεραιότητες σε αυτό το πακέτο: φοροελαφρύνσεις για γονείς, προσιτή στέγαση, προσβάσιμη φροντίδα παιδιών και χαμηλότερες τιμές συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Είναι ένα από τα πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου που βοήθησε τον Μπάιντεν να προωθήσει αυτές τις προτάσεις - στο κόμμα του και στο κοινό.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου δεν είναι: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν κάνουμε αυτές τις μεγάλες επενδύσεις;» αναφέρει στο προσχέδιο της ομιλίας της. «Είναι: Ποιο είναι το κόστος αν δεν το κάνουμε;»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider