Διεθνή
12-07-2021 | 13:15

Πλουσιότεροι κατά 900 δισ. στερλίνες οι Βρετανοί εν μέσω πανδημίας Covid

Newsroom
Μοιράσου το
Πλουσιότεροι κατά 900 δισ. στερλίνες οι Βρετανοί εν μέσω πανδημίας Covid
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο πλούτος των νοικοκυριών στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 900 δισ. στερλίνες (1,05 τρισ. ευρώ), κατά την πανδημία Covid και το μεγαλύτερο ποσοστό πήγε στους πλουσιότερους της χώρας, σύμφωνα με έρευνα της Resolution Foundation.

Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) για το πόσα χρήματα αποταμίευσαν οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια των lockdown, λόγω των - αναγκαστικά - περιορισμένων αγορών και ταξιδιωτικών εξόδων. 

Όπως αναφέρεται, οι «τυπικές οικογένειες» στη Βρετανία βγήκαν από τα lockdown πλουσιότερες κατά 7,8000 στερλίνες, σε σχέση με πριν την πανδημία, παρά το αρνητικό ρεκόρ ύφεσης που κατέγραψε η χώρα. Ενώ, οι «φτωχές οικογένειες» - περίπου το 30% των ενηλίκων - βγήκαν πλουσιότερες κατά 86 στερλίνες. 

Η άνοδος στην αξία των ακινήτων είχε τη σημαντικότερη επίδραση, ενισχύοντας την ανισότητα στα κέρδη των ιδιοκτητών ακινήτων και των μη εχόντων, σύμφωνα με το CNBC. 

Εικόνα

Περισσότερα στοιχεία από την έκθεση: 

  • Τα νοικοκυριά αύξησαν τις ονομαστικές αποταμιεύσεις κατά 125 δισ. στερλίνες και μείωσαν τα χρέη - που δεν προέρχονται από πιστωτικές κάρτες - κατά 10 δισ. στερλίνες. 
  • Το πλουσιότερο 1/5 των νοικοκυριών είναι 4 φορές πιο πιθανό να έχουν αυξημένες αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε σχέση με το φτωχότερο 1/5.
  • Το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων νοικοκυριών που ανήκουν στο top 10% και του μέσου νοικοκυριού, αυξήθηκε κατά 44.000 στερλίνες. 
  • Το χάσμα μεταξύ του μέσου νοικοκυριού και του φτωχότερου 10% αυξήθηκε κατά 7.000 στερλίνες. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.