Τι έδειξαν τα πρακτικά της Fed - Στο επίκεντρο το tapering

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι έδειξαν τα πρακτικά της Fed - Στο επίκεντρο το tapering
Τα πρακτικά της διήμερης συνεδρίασης της Fed στις 15-16 Ιουνίου δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Τα πρακτικά της διήμερης συνεδρίασης της Fed στις 15-16 Ιουνίου δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, σε μια συνεδρίαση όπου τα επιτόκια διατηρήθηκαν κοντά στο μηδέν αλλά τα βλέμματα των επενδυτών εστίασαν στην προσέγγιση της Fed γύρω από την μείωση του ρυθμού αγορών στα προγράμματα.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι τα μέλη της επιτροπής είχαν τις πρώτες συζητήσεις τους σχετικά με τη μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων που πραγματοποιεί η κεντρική τράπεζα κάθε μήνα.

Τώρα, η Fed αγοράζει τουλάχιστον 80 δισ. δολάρια αμερικανικών κρατικών ομολόγων και 40 δισ. δολάρια σε τίτλους με εγγυήσεις υποθήκες. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν μετά τη συνεδρίαση της Fed, αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι είναι καιρός να επεξεργαστούν μια διαδικασία για το πώς αυτές οι αγορές θα μειωθούν και τελικά θα εξαλειφθούν - «tapering».

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), ορισμένα μέλη ανέφεραν ότι η οικονομική ανάκαμψη προχωρούσε γρηγορότερα από το αναμενόμενο και συνοδευόταν από μια υπερβολική αύξηση του πληθωρισμού, που και τα δύο μαζί δίνουν πατήματα στη Fed για να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη μείωση του ρυθμού αγορών.

Ωστόσο, η εικόνα που επικράτησε είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν βιαστικές κινήσεις και οι αγορές πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες για τυχόν αλλαγές.

«Στις προσεχείς συνεδριάσεις, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συνεχίσουν να αξιολογούν την πρόοδο της οικονομίας και να αρχίσουν να συζητούν τα σχέδιά τους για προσαρμογή της πορείας και της σύνθεσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων», ανέφεραν τα πρακτικά. «Επιπλέον, οι συμμετέχοντες επανέλαβαν την πρόθεσή τους να ενημερώσουν πολύ πριν από μια ανακοίνωση για τη μείωση του ρυθμού των αγορών.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider