Σταθερά τα επιτόκια της BoE - Ανησυχία για αύξηση του πληθωρισμού άνω του 3%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταθερά τα επιτόκια της BoE - Ανησυχία για αύξηση του πληθωρισμού άνω του 3%
Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τις προσδοκίες της για το επίπεδο του ΑΕΠ β’ τριμήνου του 2021 κατά περίπου 1,5% σε σχέση με την έκθεση του Μαΐου.

Αμετάβλητα διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE) τα βασικά επιτόκια της, σύμφωνα με την απόφαση της νομισματικής επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα, προειδοποιώντας για την αύξηση του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία.

Σύμφωνα με το Reuters, η BoE αναφέρει πως η επιτροπή ψήφισε 8-1 για διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 875 δισ. στερλίνες, και ομόφωνα (9-0) για διατήρηση του επιτοκίου καθώς και για διατήρηση του στόχου για αγορά εταιρειών ομολόγων 20 δισ. στερλινών.

Η τράπεζα ανέφερε επίσης πως από τον Μάιο οι εξελίξεις στην παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν λίγο ισχυρότερες του αναμενόμενου, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες οικονομίες. Από την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, σημείωσε, οι παγκόσμιες πιέσεις στις τιμές αυξήθηκαν περαιτέρω και άρχισαν να γίνονται κάπως εμφανείς στον πληθωρισμό ορισμένων αναπτυγμένων οικονομιών.

Η BoE αναθεώρησε τις προσδοκίες της για το επίπεδο ανάπτυξης βρετανικού ΑΕΠ στο β' τρίμηνο του 2021, στο 5,5% από 4,25% προηγουμένως.

Ανέφερε πως ο αριθμός των αναστολών συμβάσεων εργασίας μειώθηκε ταχύτερα του αναμενόμενου και πως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για δυσκολίες στις προσλήψεις για ορισμένες επιχειρήσεις, σε ορισμένες περιοχές και κλάδους.

Ως προς τον πληθωρισμό, εκτιμά πως θα αυξηθεί περαιτέρω πάνω από τον στόχο, κυρίως λόγω της εξέλιξης των τιμών ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων και πως πιθανότατα θα ξεπεράσει το 3% για μια προσωρινή περίοδο. Η BoE σημειώνει πως η επιτροπή είχε διάφορες απόψεις για την έκταση στην οποία η βραχυπρόθεσμη αύξηση του κόστους και των πιέσεων στις τιμές θα επηρεάσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό και για το εάν η πρόσφατη άνοδος στην οικονομική δραστηριότητα σηματοδοτεί ισχυρότερη ανάπτυξη της ζήτησης για το μέλλον.

Η BoE θεωρεί πάντως πως είναι πιθανόν μια ισχυρότερη ζήτηση να μειώσει το χάσμα με την παραγωγή κάπως νωρίτερα απ’ όσο αναμένονταν προηγουμένως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider