Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την ανακωχή στον «πόλεμο» Boeing - Airbus

Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την ανακωχή στον «πόλεμο» Boeing - Airbus
Σημαίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς περνάμε από την αντιπαράθεση στη συνεργασία» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Την επίσημη «ανακωχή» στην 17ετή ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για τις κρατικές στηρίξεις στις κατασκευάστριες αεροσκαφών Boeing και Airbus ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς περνάμε από την αντιπαράθεση στη συνεργασία» ανέφερε η Γερμανίδα αξιωματούχος, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι δασμοί ΕΕ - ΗΠΑ στις δύο εταιρείες και από τις δύο πλευρές θα «παγώσουν» για τα επόμενα 5 χρόνια.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, χαιρέτισε σήμερα την «καλή συμφωνία» μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη διαμάχη Airbus/Boeing και ζήτησε να «κλείσει οριστικά» το θέμα αυτό, σε δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Είναι «εξαιρετική είδηση για τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές εταιρίες», ήταν η αντίδραση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν όλη την νύχτα της Δευτέρας συνομίλησε με τα κράτη-μέλη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από την σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ με την παρουσία του Τζο Μπάιντεν, στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία-ορόσημο αλλάζει σελίδα σε μια βασική διαμάχη στα πλαίσια του εμπορικού πολέμου του πρώην προέδρου Τραμπ, και θέτει τις βάσεις για μια νέα εποχή υπερατλαντικής συνεργασίας σε μια εποχή που η Κίνα αγωνίζεται να «σπάσει» το διπολικό μονοπώλιο των Boeing-Airbus στον χώρο της πολιτικής αεροπορίας.

Η συμφωνία οφείλεται εν μέρει, στην αυξανόμενη προσοχή των αρμοδίων σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, στην κρατικά υποστηριζόμενη κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Comac, η οποία και προσπαθεί να γίνει ένας αξιοσημείωτος ανταγωνιστής έως το τέλος της δεκαετίας.