Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την ανακωχή στον «πόλεμο» Boeing - Airbus

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την ανακωχή στον «πόλεμο» Boeing - Airbus
Σημαίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς περνάμε από την αντιπαράθεση στη συνεργασία» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Την επίσημη «ανακωχή» στην 17ετή ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για τις κρατικές στηρίξεις στις κατασκευάστριες αεροσκαφών Boeing και Airbus ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς περνάμε από την αντιπαράθεση στη συνεργασία» ανέφερε η Γερμανίδα αξιωματούχος, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι δασμοί ΕΕ - ΗΠΑ στις δύο εταιρείες και από τις δύο πλευρές θα «παγώσουν» για τα επόμενα 5 χρόνια.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, χαιρέτισε σήμερα την «καλή συμφωνία» μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη διαμάχη Airbus/Boeing και ζήτησε να «κλείσει οριστικά» το θέμα αυτό, σε δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Είναι «εξαιρετική είδηση για τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές εταιρίες», ήταν η αντίδραση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν όλη την νύχτα της Δευτέρας συνομίλησε με τα κράτη-μέλη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από την σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ με την παρουσία του Τζο Μπάιντεν, στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία-ορόσημο αλλάζει σελίδα σε μια βασική διαμάχη στα πλαίσια του εμπορικού πολέμου του πρώην προέδρου Τραμπ, και θέτει τις βάσεις για μια νέα εποχή υπερατλαντικής συνεργασίας σε μια εποχή που η Κίνα αγωνίζεται να «σπάσει» το διπολικό μονοπώλιο των Boeing-Airbus στον χώρο της πολιτικής αεροπορίας.

Η συμφωνία οφείλεται εν μέρει, στην αυξανόμενη προσοχή των αρμοδίων σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, στην κρατικά υποστηριζόμενη κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Comac, η οποία και προσπαθεί να γίνει ένας αξιοσημείωτος ανταγωνιστής έως το τέλος της δεκαετίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider