Βρετανία: Αύξηση ρεκόρ στις προσλήψεις τον Απρίλιο - Πως θα επηρεάσει η παράταση του lockdown;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Αύξηση ρεκόρ στις προσλήψεις τον Απρίλιο - Πως θα επηρεάσει η παράταση του lockdown;
Αύξηση ρεκόρ στις καταγράφηκε στις μισθοδοσίες των βρετανικών εταιρειών. Η αγορά εργασίας της χώρας δείχνει θετική ανταπόκριση στην «χαλάρωση» των μέτρων lockdown τον Απρίλιο. 

Αύξηση ρεκόρ στις καταγράφηκε στις μισθοδοσίες των βρετανικών εταιρειών. Η αγορά εργασίας της χώρας δείχνει θετική ανταπόκριση στην «χαλάρωση» των μέτρων lockdown τον Απρίλιο.

Η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε την Τρίτη πως έχουν αυξηθεί οι μισθοδοσίες κατά 197.000, ενώ ο δείκτης της ανεργίας στο πρώτο τρίμηνο έπεσε 4,7%, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2020 με 113.000 ανθρώπους να εργάζονται.

Η βρετανική αγορά εργασίας δείχνει μεγαλύτερες αντιστάσεις από το αναμενόμενο, με τις κρατικές ενισχύσεις σε όλη την διάρκεια της πανδημίας να σώζει θέσεις εργασίας εκατομμυρίων εργαζομένων των οποίων η εργασία είχε «παγώσει» λόγω των lockdown, ρίχνοντας την χώρα στην χειρότερη ύφεση εδώ και τρεις αιώνες.

Η οικονομία ανακάμπτει ορμητικά καθώς αίρονται οι περιορισμοί. Τον Απρίλιο άνοιξαν και πάλι μη-βασικά καταστήματα, εστιατόρια και σινεμά, οδηγώντας σε αύξηση της αναζήτησης προσωπικού.

Το ερώτημα που θέτουν οι αναλυτές, σύμφωνα και με το Bloomberg, είναι κατά πόσο θα δεχτεί πλήγμα η αγορά εργασίας από την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τα μέτρα καραντίνας, η οποία και ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Τζόνσον την Δευτέρα.

Η απόφαση αποτελεί εμπόδιο για τα κλαμπ, τα θέατρα, συναυλιακούς χώρους και τα γήπεδα, τα οποία παραμένουν κλειστά καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας. Περίπου 3,5 Βρετανοί χορηγούνταν με προνοιακά επιδόματα έως τον Απρίλιο.

Η BoE εκτιμά ότι η ανεργία θα κορυφωθεί στο 5,4%, που σημαίνει ότι πολύ λιγότεροι άνθρωποι από το αναμενόμενο θα χάσουν τις δουλειές όταν η οικονομική βοήθεια λήξει τον Σεπτέμβριο. Η πρόβλεψη αυτή βασιζόταν στις προηγούμενες εκτιμήσεις για πλήρες άνοιγμα της οικονομίας την επόμενη εβδομάδα, αλλά η κυβέρνηση επέκτεινε την ημερομηνία ανοίγματος στα τέλη Ιουλίου.

Οι μισθοί αυξήθηκαν 5,6% στο πρώτο τρίμηνο, ο ταχύτερος ρυθμός από το 2007, ο δείκτης ανάπτυξης υπολογίζεται στο 3%, ενώ οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας τον Μάιο έπεσαν κατά 92.400 μετά από ένα αναθεωρημένο 55.800 τον προηγούμενο μήνα.
Oι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν 16%, στις 881.000, τον Μάιο, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας, ενώ το τρίμηνο έως τον Μάιο αυξήθηκαν σε ποσοστό 24%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider