Knot της ΕΚΤ: Έρχεται πιο βιώσιμος πληθωρισμός στη Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Knot της ΕΚΤ: Έρχεται πιο βιώσιμος πληθωρισμός στη Ευρωζώνη
Οι γενναίες δημοσιονομικές δαπάνες στην Ευρωζώνη επιφέρουν επιτέλους μια βιώσιμη αύξηση του πληθωρισμού, αλλά θα απαιτηθούν πιο ευέλικτοι δημοσιονομικοί κανόνες για χρόνια καθώς η νομισματική πολιτική παραμένει περιορισμένη, δήλωσε την Παρασκευή ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Klaas Knot

Οι γενναίες δημοσιονομικές δαπάνες στην Ευρωζώνη επιφέρουν επιτέλους μια βιώσιμη αύξηση του πληθωρισμού, αλλά θα απαιτηθούν πιο ευέλικτοι δημοσιονομικοί κανόνες για χρόνια καθώς η νομισματική πολιτική παραμένει περιορισμένη, δήλωσε την Παρασκευή ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Klaas Knot.

Οι κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει ποσά-ρεκόρ κατά το παρελθόν έτος για να γλιτώσουν τις οικονομίες τους από την ύφεση λόγω πανδημίας, αλλά καθώς η ανάκαμψη επιστρέφει, βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση για το πώς και το πότε θα επανέλθουν οι κανόνες συγκράτησης των ελλειμμάτων.

«Τώρα είμαστε σε καλύτερη θέση για να διακρίνουμε μια βιώσιμη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων», δήλωσε ο Knot σε μια πανεπιστημιακή διάλεξη. "Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, επειδή υπάρχει ακόμα τεράστιο έδαφος να καλυφθεί στην αγορά εργασίας».

Πρόσθεσε ότι η φετινή αύξηση των τιμών καταναλωτή εξακολουθεί να θεωρείται προσωρινή, αλλά ορισμένοι κίνδυνοι ανοδικής απόκλισης «παρεισφρέουν» στις προβλέψεις, εν μέρει εξαιτίας των προσπαθειών των κυβερνήσεων να μονώσουν τις οικονομίες τους.

Αντί της επαναφοράς στους παλιούς δημοσιονομικούς κανόνες που θα μπορούσαν για άλλη μια φορά να επιβαρύνουν την ΕΚΤ μετά την πανδημία, ο Knot υποστήριξε την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να δοθεί στις κυβερνήσεις περισσότερη ευελιξία να ξοδεύουν και σε περιόδους εκτός κρίσης.

«Καθώς το τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων είναι πιθανό να διατηρηθεί, χρειαζόμαστε η δημοσιονομική πολιτική να διαδραματίσει έναν δομικά μεγαλύτερο ρόλο στη μακροοικονομική σταθεροποίηση στο ορατό μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας σε ομιλία του.

«Η δημοσιονομική ευελιξία είναι απαραίτητη και πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο χαρακτηριστικό του πλαισίου, αντί για ένα κουμπί που θα γράφει 'όλα ή τίποτα' και θα πατιέται ή δεν θα πατιέται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε ο Knot.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider