Διεθνή
09-06-2021 | 08:21

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σχέδιο επενδύσεων για να αντιμετωπιστεί η «απειλή» του Πεκίνου

Newsroom
Μοιράσου το
Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σχέδιο επενδύσεων για να αντιμετωπιστεί η «απειλή» του Πεκίνου
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας ενέκριναν χθες Τρίτη με μεγάλη πλειοψηφία φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων στους τομείς της επιστήμης και των τεχνολογιών, που παρουσιάζεται ως «ιστορική» πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της οικονομικής απειλής που αντιπροσωπεύει για την Ουάσινγκτον το Πεκίνο και το «αυταρχικό» μοντέλο της.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 68 ψήφους υπέρ έναντι 32 κατά και προβλέπει να δαπανηθούν πάνω από 170 δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη, με στόχο ιδίως να ενθαρρυνθούν εταιρείες να παράγουν στις ΗΠΑ ημιαγωγούς, που σήμερα κατασκευάζονται σχεδόν αποκλειστικά στην Ασία.

Η επιθυμία για μια σκληρή γραμμή στις σχέσεις με την Κίνα είναι ένα από τα λίγα διακομματικά κοινά στοιχεία σε ένα βαθιά διχασμένο αμερικανικό Κογκρέσο, που ελέγχεται με οριακή πλειοψηφία από τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το σχέδιο προβλέπει περίπου 190 δισ. δολάρια για την ενίσχυση της αμερικανικής τεχνολογίας και έρευνας -- και ξεχωριστά δαπάνη 54 δισ. δολαρίων για την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής και έρευνας ημιαγωγών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ η αντιμετώπιση της κινεζικής τεχνολογικής απειλής