ΗΠΑ: Εμπόδια θέτουν οι Ρεπουμπλικάνοι στον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Εμπόδια θέτουν οι Ρεπουμπλικάνοι στον παγκόσμιο εταιρικό φόρο
«Δεν θα υπάρξει καμία Ρεπουμπλικανική υποστήριξη σε αυτό, και θα πρέπει να το κάνουν με μονοκομματική ψήφο. Αυτό πρέπει να αποτύχει», δήλωσε ο Τούμι στο Fox.

Αρκετοί κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές απέρριψαν την πρόταση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, για μια συμφωνία των G7 επί ενός μίνιμουμ παγκόσμιου εταιρικού φόρου που θα επιτρέψει σε περισσότερες χώρες να φορολογήσουν τις μεγάλες πολυεθνικές. Οι γερουσιαστές εξέφρασαν αμφιβολίες για την ικανότητα των ΗΠΑ να εφαρμόσουν μια ευρεία διεθνή συμφωνία.

Σύμφωνα με το Reuters, η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να πιέσει τον πρόεδρο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τις διαδικασίες έγκρισης του προϋπολογισμού για να προωθήσει τις πρωτοβουλίες του μόνο με τις ψήφους των Δημοκρατικών.

«Είναι κακό για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπαράσο για την συμφωνία των υπουργών Οικονομικών των G7 το Σάββατο.

«Νομίζω πως θα είναι αντι-ανταγωνιστικό, αντι-αμερικανικό, επιζήμιο για εμάς που προσπαθούμε να συνεχίσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και ειδικά σε μια περίοδο που βγαίνουμε από την πανδημία», συμπλήρωσε.

Στην ιστορική συμφωνία, οι υπουργοί των G7 συμφώνησαν σε ένα παγκόσμιο μίνιμουμ εταιρικό φόρο της τάξης του 15%, καθώς και στην δυνατότητα των χωρών να φορολογούν έως και 20% των υπερκερδών –άνω του περιθωρίου 10%- των περίπου 100 μεγάλων, κερδοφόρων επιχειρήσεων.

Η Γέλεν την χαρακτήρισε μια «σημαντική, πρωτόγνωρη δέσμευση» που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην κατρακύλα προς τα κάτω όσον αφορά στην παγκόσμια φορολόγηση.

Σε αντάλλαγμα, οι G7 συμφώνησαν να τερματίσουν τους ψηφιακούς φόρους, αν και το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τους νέους κανόνες που θα θεσπιστούν.

Η συμφωνία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο και στους G20 και σε περί τις 140 χώρες που συμμετέχουν στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το πως να φορολογήσουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Alphabet, Facebook, Amazon και Apple.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Πατ Τούμι δήλωσε πως η συμφωνία θα αποστραγγίσει τα φορολογικά έσοδα από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προς άλλες χώρες, και προσέθεσε πως ελπίζει οι Δημοκρατικοί να «μην υποβάλλουν την αμερικανική οικονομία σε τέτοια μιζέρια».

«Δεν θα υπάρξει καμία Ρεπουμπλικανική υποστήριξη σε αυτό, και θα πρέπει να το κάνουν με μονοκομματική ψήφο. Αυτό πρέπει να αποτύχει», δήλωσε ο Τούμι στο Fox.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider