Διεθνή
02-06-2021 | 09:44

Τουρκική λίρα: Σε νέα ιστορικά χαμηλά μετά τα σχόλια του Ερντογάν για τη μείωση των επιτοκίων

Newsroom
Μοιράσου το
Τουρκική λίρα: Σε νέα ιστορικά χαμηλά μετά τα σχόλια του Ερντογάν για τη μείωση των επιτοκίων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου υποχώρησε η τουρκική λίρα μετά και τις ανανεωμένες εκκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια και την αόριστη αναφορά στους καλοκαιρινούς μήνες ως ημερομηνία-στόχο.

«Μίλησα σήμερα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Είναι πολύ σημαντικό να χαμηλώσουμε τα επιτόκια. Για αυτό το λόγο θα φτάσουμε περίπου στον Ιούλιο και τον Αύγουστο έτσι ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να υποχωρούν τα επιτόκια», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης σε συνέντευξή του στο δίκτυο TRT, αργά την Τρίτη.

Η λίρα βρέθηκε να υποχωρεί κατά περίπου 3% σήμερα υπερβαίνοντας το επίπεδο των 8,8 λιρών ανά δολάριο μετά τις δηλώσεις Ερντογάν. Αυτή την ώρα χάνει 0,76% στις 8,6130 λίρες ανά δολάριο

Τα σχόλια του Ερντογάν ήταν κομμάτι μιας ευρύτερης εξήγησης της ανορθόδοξης πεποίθησής του ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα βοηθήσει να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός, σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες. Η μείωση των επιτοκίων θα μειώσει τα κόστη των παραγωγών και τελικά θα καταλήξει σε χαμηλότερες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτών, είπε ο Ερντογάν.

«Εάν αφαιρέσουμε το βάρος των των επιτοκίων από τις επενδύσεις και τα κόστη, θα εισέλθουμε σε ένα πιο ήπιο περιβάλλον επειδή είναι τα επιτόκια που προκαλούν εξαρχής πληθωρισμό κόστους, είπε ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.