Ελλάδα
18-05-2021 | 18:41

Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης σε τηλεδιάσκεψη για την Πολιτική Συνοχή της ΕΕ

Newsroom
Μοιράσου το
Ο γγ α Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης το άτυπο Συμβούλιο των αρμόδιων για την Πολιτική Συνοχής Υπουργών της ΕΕ.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, στην τοποθέτησή του ο κ. Τσακίρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Πολιτική Συνοχής είναι το βασικό εργαλείο σε ότι αφορά την περιφερειακή σύγκλιση. Από την άλλη μεριά, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει περιφερειακή, αλλά οριζόντια διάσταση. Οι συνέργειες και η προστιθέμενη αξία που μπορεί να προκύψουν από τον συνδυασμό τους μπορεί να φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Για να διασφαλιστεί αυτό το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης δομήθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον αντίστοιχο προγραμματισμό για το νέο ΕΣΠΑ καθώς αυτές οι δύο διαδικασίες συμπίπτουν χρονικά. Οι βασικοί στόχοι των δυο εργαλείων, τόσο σε οριζόντιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, θα επιτευχθούν φέρνοντας ισόρροπη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα στην οικονομία και την κοινωνία. Προχωράμε συντεταγμένα με όλα τα Κράτη Μέλη στην επόμενη μέρα της Ευρώπης», επεσήμανε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Από την πλευρά του ο κ. Δ. Σκάλκος τόνισε ότι «η  χρονικά συμπίπτουσα διπλή αναγκαιότητα της αποτελεσματικής εφαρμογής των εργαλείων της Πολιτικής Συνοχής και του Ταμείου για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα, συνιστά μία σημαντική πρόκληση για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Οι αυξημένοι πόροι των δύο αυτών ευρωπαϊκών πολιτικών μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά για τη Μεγάλη Επανεκκίνηση μετά την πανδημία η οποία κατέδειξε τη σημασία της διάστασης του χώρου καθώς οι περιφερειακές ανισότητες οξύνθηκαν. Η Πολιτική Συνοχής στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, χωρίς να παραγνωρίζει τον στόχο του οικονομικού μετασχηματισμού, μπορεί και πρέπει να ενισχύσει την "περιφερειακότητα" μέσω δράσεων για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και την ισόρροπη ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκάλκος: Με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία η Ελλάδα θα κλείσει το επενδυτικό κενό της προηγούμενης δεκαετίας

Σκάλκος: Η ελληνική πλευρά ζητά ευελιξία και φέτος στο ΕΣΠΑ λόγω πανδημίας

Σκάλκος: Κανένα από τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ δεν σταματά

MUST READ

Πώς θα γίνει η τριπλή ώθηση στην αγορά με μέτρα στήριξης, ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης  

Γ. Τσακίρης: Μέσα στον Ιούνιο έρχεται το νέο ΕΣΠΑ