Ελλάδα
13-05-2021 | 20:40

Γ. Τσακίρης: Μέσα στον Ιούνιο έρχεται το νέο ΕΣΠΑ

Newsroom
Μοιράσου το
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στο Φόρουμ των Δελφών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την έναρξη του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ μέσα στον επόμενο μήνα ανακοίνωσε από το 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Ο ίδιος εξέφρασε την την εκτίμηση του ότι στις αρχές του Ιουλίου θα έχουν υπογραφεί για να ξεκινήσουν, ακολούθως, το ερχόμενο φθινόπωρο, οι σχετικές προσκλήσεις και χρηματοδοτήσεις. «Θέλουμε να είναι πιο απλουστευμένο», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας: «Σκεφτόμαστε μεγάλες, εμβληματικές προσκλήσεις. Ό,τι είναι πιο ώριμο θα χρηματοδοτείται, δεν θα περιμένουμε όταν ωριμάσει κάτι».
 
Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένεται μια «γέφυρα» μεταξύ παλαιού και νέου ΕΣΠΑ τους επόμενους μήνες. Υπάρχει μια καλή ροή σχετικά με τους πόρους, με μικρά χρηματοδοτικά κενά, πρόσθεσε, ωστόσο υπογράμμισε «έχουμε μείνει πίσω σαν χώρα όσον αφορά στην πολιτική με το ΕΣΠΑ. Για αρκετές προγραμματικές περιόδους χάναμε το βήμα μας. Για παράδειγμα, τα δίκτυα φυσικά αερίου εκτός πόλεων δεν χρηματοδοτούνται πλέον, αφού το αέριο για την ΕΕ θεωρείται πλέον ορυκτό καύσιμο».
 
Αναφορικά με τη συνδυαστική χρηματοδότηση, ανέφερε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εμπροσθοβαρές και το ΕΣΠΑ έχει μεγαλύτερο περιθώριο. Οπότε, όλα τα έργα μπορούν συνδυαστικά να χρηματοδοτηθούν όπως πρέπει».
 
«Το έλλειμα ρευστότητας στην Ελλάδα ήταν τρομακτικό όλους αυτούς τους μήνες του lockdown και της πανδημίας. Χωρίς το ΕΣΠΑ θα είχαμε πρόβλημα, ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια του. Χρηματοδότησε μέχρι και δράσεις υγείας» ανέφερε.
 
«Πλέον βρισκόμαστε στην μετά - covid εποχή και κοιτάμε την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα για την εστίαση αφορά την επανεκκίνηση του κλάδου. Το ίδιο ισχύει και για τον ξενοδοχειακό κλάδο», σημείωσε ο υφυπουργός.
 
Ερωτηθείς για τις startups, μίλησε για ένα «θαύμα» στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια με την παρουσία τους. «Μικρές εταιρείες προσελκύουν πολύ μεγάλα ποσά από το εξωτερικό. Θα μας φέρουν γρήγορη και βιώσιμη ανάπτυξη», προέβλεψε.
 
Θετικά αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα ένα hub προσέλκυσης επιχειρήσεων που προάγουν την έρευνα και την τεχνολογία. «Να επενδύσουμε περισσότερο στη γνώση για να προσλάβουμε ικανούς εργαζόμενους», πρότεινε ο κ. Τσακίρης.
 
«Είμαι αισιόδοξος για την ανάπτυξη και υπάρχουν σημαντικά σημάδια ανάκαμψης και σημαντικά μηνύματα για ξένες επενδύσεις και βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ανακεφαλαιώνοντας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς κατανέμεται η «πίτα» των 26,7 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ - Το νέο σχέδιο που εστάλη στις Βρυξέλλες

Γ. Τσακίρης: Θέλουμε να δούμε δράσεις και προγράμματα που θα έχουν την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία

Ο μηχανισμός «Project Preparation Facility», το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ

MUST READ

Γ. Καντώρος (Delphi): Η ψηφιακή εποχή ζητάει νέα αντίληψη για την εργασία

Τσακίρης: H κυβέρνηση μελετά κίνητρα για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων