Ελλάδα
17-05-2021 | 16:57

ΕΕΚΕ: Απελευθέρωση για τους εγγυητές δανείων

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΕΚΕ: Απελευθέρωση για τους εγγυητές δανείων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Απελευθερώνεται πλέον όποιος είχε συμβληθεί ως εγγυητής για τη λήψη δανείου από τρίτο, συγγενή, φίλο κλπ. Σύμφωνα με άρθρο του Αστικού Κώδικα (862), «ο εγγυητής ελευθερώνεται, εφόσον από πταίσμα του δανειστή έγινε αδύνατη η ικανοποίησή του από τον οφειλέτη».

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, ενώ προσθέτει ότι, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι οι τράπεζες επιβάλλουν την εκ των προτέρων παραίτηση των εγγυητών από την προστασία που τους παρέχει το άρθρο 862 ΑΚ.

Όμως, η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: Όπως όμως έχουν κρίνει τα δικαστήρια αυτή η παραίτηση δεν έχει ισχύ αν έτσι περιορίζεται η ευθύνη της τράπεζας.

Έτσι, σε μία περίπτωση το δικαστήριο έκρινε ότι η τράπεζα είχε βαριά αμέλεια ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων του έναντι του οφειλέτη της, διότι αν και γνώριζε ότι αυτός βρισκόταν σε «φθίνουσα οικονομική πορεία» και ότι «ήταν ασυνεπής στην εξόφληση των οφειλόμενων δόσεων της πίστωσης» καθυστέρησε επί επτά έτη να καταγγείλει τη σύμβαση και να απαιτήσει τις δόσεις. 

Πρόσφατα μάλιστα το Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι η τράπεζα δεν ενόχλησε την εγγυήτρια επί πολλά έτη, αλλά επιπλέον δεν είχε προχωρήσει και στις απαιτούμενες ενέργειες εναντίον του κύριου δανειολήπτη και τότε συντρόφου της, παρά το γεγονός ότι είχε σταματήσει την καταβολή των δόσεων λίγο μετά τη λήψη του δανείου.

Η ΕΕΚΕ υπογραμμίζει ότι με συνεχείς δράσεις και ενημερώσεις, συμβουλεύει και κατευθύνει τον καταναλωτή-δανειολήπτη για τις βέλτιστες λύσεις σε οποιοδήποτε θέμα, ιδίως αναφορικά με την προστασία που μπορεί να του παρέχει ο νόμος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα ΕΕΚΕ: Τι πρέπει να προσέχετε στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Bloomberg: Τα δάνεια των τραπεζών παράγουν 700 φορές περισσότερες εκπομπές αερίων από τα γραφεία τους

Προς αναθεώρηση το πλαίσιο λειτουργίας του Συνεγγυητικού

MUST READ

Από τις 12 Μαΐου χαμηλότοκα δάνεια έως 1,5 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις