ΔΕΔΔΗΕ: «Άνοιξε» για τους διεκδικητές του 49% η πρόσβαση στα τεχνικοοικονομικά δεδομένα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΔΔΗΕ: «Άνοιξε» για τους διεκδικητές του 49% η πρόσβαση στα τεχνικοοικονομικά δεδομένα
Προσβάσιμο από την Παρασκευή το Virtual Data Room (VDR) για το due diligence από τους επενδυτές, «στον δρόμο» για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ξεκίνησε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η κυρίως φάση του δεύτερου σταδίου του διαγωνισμού εξαγοράς του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς από την Παρασκευή είναι διαθέσιμη στους επιλέξιμους συμμετέχοντες η πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR) και στα οικονομοτεχνικά στοιχεία του Διαχειριστή που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Προϋπόθεση για την πρόσβαση στο VDR ήταν η υπογραφή της συμφωνίας εμπιστευτικότητας, που έλαβαν οι επενδυτές. Επίσης, μία ημέρα νωρίτερα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, εγκρίνοντας την επιστολή για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας, η οποία θα αποσταλεί επίσης στους «μνηστήρες».

Συμμετοχή του στρατηγικού εταίρου στο μάνατζμεντ

Με την πρόσβαση στο VDR, οι διεκδικητές του 49% θα αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα του τεχνικοοικονομικού προφίλ του Διαχειριστή, βάσει του οποίου θα πραγματοποιήσουν ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence), για να διαμορφώσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ, στόχος είναι οι δεσμευτικές προσφορές να υποβληθούν στο τρίτο τρίμηνο του 2021, ώστε η συναλλαγή να ολοκληρωθεί προς το τέλους του έτους.

Την ίδια στιγμή, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με κάθε έναν από τους συμμετέχοντες, με σκοπό την οριστικοποίηση των συμφωνιών αγοραπωλησίας (SPA) και μετόχων (SHA), στη βάση των προτεινόμενων κειμένων από τη ΔΕΗ. Κρίσιμο στοιχείο των διαπραγματεύσεων αποτελεί ο τρόπος συμμετοχής στη διοίκηση και το μάνατζμεντ του στρατηγικού εταίρου που θα προκύψει από τη διαδικασία, ο οποίος πρόκειται να αποκτήσει ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ προκρίνει ο στρατηγικός εταίρος να εισηγείται τον οικονομικό διευθυντή και τον διευθυντή λειτουργικών δραστηριοτήτων του ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης, η εκπροσώπησή του στο Δ.Σ. θα είναι ανάλογη με το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που θα εξαγοράσει, συμμετέχοντας δηλαδή με 5 μέλη στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Εφαλτήριο για επέκταση της ΔΕΗ εκτός συνόρων

Υπενθυμίζεται ότι στους εννιά συμμετέχοντες του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνονται παγκόσμιοι επενδυτικοί κολοσσοί, με συνέπεια για το 49% του Διαχειριστή να δώσουν μάχη fund τα οποία διαχειρίζονται αθροιστικά κεφάλαια αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενδεικτική περίπτωση η Blackrock, η αμερικανική ΚΚR και το αυστραλιανό fund Macquarie. Το 49% του ΔΕΔΔΗΕ διεκδικεί το private equity fund CVC Capital Partners, προσθέτοντάς το στα asset που έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, καθώς και η First Sentier Investors, η Ardian Infrastructure, η British Columbia Investment Management Corporation (BCI), το ιταλικό fund υποδομών F2i και η Οak Hill Advisors.

Η παραπάνω λίστα δείχνει τις επενδυτικές προοπτικές των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με δεδομένο ότι καλούνται να υπηρετήσουν και τους τρεις πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης – την απανθρακοποίηση, την ψηφιοποίηση και την αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή. Από την άλλη πλευρά, ανοίγουν τον δρόμο για τη σύμπραξη της ΔΕΗ με έναν ισχυρό εταίρο, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικτύου.

Παράλληλα, όπως ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, το τίμημα που θα εισπράξει η επιχείρηση θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επέκτασή της εκτός συνόρων. Κι αυτό γιατί, πέρα από τη μείωση του δανεισμού της, θα αξιοποιηθεί και στην αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών στις αγορές νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο να αποκτήσει ηγετική θέση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider