Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση της εστίασης – Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και τα ποσά

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση της εστίασης – Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και τα ποσά
Ξεκίνησε η δράση «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών», ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Περίπου 2.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν από τις 10 το πρωί που άνοιξε η πλατφόρμα για συμμετοχή στη δράση «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών» από επιχειρήσεις εστίασης και έως έως τη 1 το μεσημέρι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις δεν υποβάλλουν απλά αίτησή αλλά και τα σχετικά έγγραφα. Ρυθμός κατάθεσης που όπως είπε ο υπουργός είναι "πολύ ικανοποιητικός" και εκτίμησε πως και αυτό το πρόγραμμα θα πάει πολύ καλά.

Σημειώνεται ότι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 30 Ιουλίου, στις 3 το μεσημέρι. Από τη δράση ύψους 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Η αίτηση χρηματοδότησης θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις εστίασης ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον έναν από τους ΚΑΔ:

56.10 : Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης

56.21 : Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις

56.29.20 : Άλλες υπηρεσίες εστίασης

56.30 : Δραστηριότητες παροχής ποτών

Ο δυνητικός λήπτης της ενίσχυσης υποβάλλει μία αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ, για το σύνολο εγκαταστάσεων εστίασης που διαθέτει.

Όροι και προϋποθέσεις

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι την 31.12.2020. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας.

- Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014.

- Να είναι υπόχρεες υποβολής Δηλώσεων ΦΠΑ

- Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους του έτους 2020 ποσοστού 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Ο κύκλος εργασιών του έτους 2019 προκύπτει από το υποβληθέν Ε3.

- Παράλληλα να μην αποτελούν «προβληματικές επιχειρήσεις». Διευκρινίζεται ότι η χρηματοδότηση μπορεί να χορηγείται σε επιχειρήσεις που δεν είναι προβληματικές και/ή επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019, αλλά οι οποίες αντιμετώπισαν προβλήματα ή κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια. Επίσης εφόσον δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και στην εμπορία γεωργικών προϊόντων, να δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της λαμβανόμενης ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς και για την υποχρέωση ότι η εν λόγω ενίσχυση δεν μπορεί να καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ή που αγοράζονται από τους πρωτογενείς παραγωγούς, εκτός εάν τα προϊόντα είτε δεν διατέθηκαν στην αγορά είτε χρησιμοποιήθηκαν για μη διατροφικούς σκοπούς, όπως η απόσταξη, η μεθανιοποίηση ή η λιπασματοποίηση από τις οικείες επιχειρήσεις.

  • Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ
  • Να λειτουργούν νομίμως στους χώρους για τους οποίους θα αιτηθούν ενίσχυση.

Τι χρηματοδοτείται

Μέσω του προγράμματος, χρηματοδοτούνται οι δαπάνες των επιχειρήσεων για την προμήθεια πρώτων υλών, επιλέξιμες από την 1η Απριλίου 2021 και μετά. Η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως 31/12/2021.

Αυτό θα αποδεικνύεται βάσει των Κωδικών:

- 361 Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας

- 363 Λοιπές Εισαγωγές εκτός επενδυτικών αγαθών (πάγια)

- 364 Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών

-των εντύπων των σχετικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για την περίοδο 1/4/2021 – 31/12/2021.

Το ποσό κεφαλαίου κίνησης που αντιστοιχεί στη δράση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των 3 κωδικών που αναφέρονται παραπάνω.

Σε κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που μπορεί να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ετησίου κύκλου εργασιών έτους 2019. Η επιχορήγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 € ανά επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ).

Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020, υπολογίζεται ο ανηγμένος κύκλος εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020) ως ο συνολικός κύκλος εργασιών έτους (2019 ή 2020) δια των αριθμό ημερών λειτουργίας έτους (2019 ή 2020) επί 365 ή 366 αντιστοίχως.

Το συνολικό ύψος της δράσης ανέρχεται σε 330.000.000€ και κατανέμεται ενδεικτικά, 280.000.000 € για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 50.000.000 € για μεγάλες επιχειρήσεις. Η οριστική κατανομή, καθώς και η οριστική κατανομή στις περιφέρειες της χώρας θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των καταβολών στους λήπτες της ενίσχυσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εστίαση: Αντίστροφη μέτρηση για επιδότηση και χαλάρωση περιορισμών

Χαμόγελα και ικανοποίηση από την πρώτη εβδομάδα της εστίασης

gazzetta
gazzetta reader insider insider