Γ. Ζανιάς (Delphi): Δεν θα χρειαστούν μέτρα λιτότητας μετά τον κορονοϊό

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Ζανιάς (Delphi): Δεν θα χρειαστούν μέτρα λιτότητας μετά τον κορονοϊό
«Σύντομα θα επανέλθουμε στην κατάσταση που είμασταν πριν από την κρίση του κορονοϊού» είπε ο πρόεδρος της Eurobank. «Χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα μπορεί να προσαρμόζεται στις συνθήκες».

Στην ανάγκη για προσαρμογή της οικονομίας και των μέτρων των ελληνικών κυβερνήσεων αναφορικά με την πορεία του δημοσίου χρέους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συζήτηση για το χρέος. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας για τα δημοσιονομικά στην μετά-κορονοϊό εποχή.

Αναλυτικά, ο κ. Ζανιάς έκανε λόγο για τη σημασία που έχουν τα μέτρα που ελήφθησαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση του δημοσίου χρέους των χωρών της Ευρωζώνης. «Χωρίς αυτά τα μέτρα η κατάσταση με το χρέος θα ήταν χειρότερη» σημείωσε ο ίδιος, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια το ρόλο που έχουν τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών με το να διατηρήσουν χαμηλά τα βασικά επιτόκια τους.

Ο κ. Ζανιάς ανέφερε στη συνέχεια πως για την επόμενη μέρα και την πορεία του δημοσίου χρέους μετά από την κρίση του κορονοϊού, θα πρέπει να υπάρξει προσαρμοστικότητα. «Τα επιτόκια δεν πρόκειται να μείνουν στο ίδιο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα για πάντα. Γι' αυτό, θα πρέπει να έχουμε προσαρμοστικότητα. Θα πρέπει να καταστήσουμε σίγουρο ότι θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα μπορεί να προσαρμόζεται στις συνθήκες», δήλωσε ο τραπεζίτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ζανιάς ανέφερε πως χρειάζεται να συγκρατηθεί η ύφεση και η ζημιά της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία, ώστε να μπορέσει να υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει ανάγκη για νέα μέτρα λιτότητας, ο κ. Ζανιάς είπε «όχι, δεν το πιστεύω. Τα μέτρα λιτότητας δεν μπορούν να βοηθήσουν. Οι υποστηρικτικές πολιτικές που βλέπουμε να υλοποιούνται είναι παρωδικές και αυτά τα υποστηρικτικά μέτρα στήριξης θα παρέλθουν τα επόμενα χρόνια.

Για την Ελλάδα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Με τα μέτρα λιτότητας της περασμένης 10ετίας, τότε πρόβλημα ήταν η ανταγωνιστικότητα. Και σε αυτό, η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα, το έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα. Πιστεύω πως σύντομα θα επανέλθουμε στην κατάσταση που ήμασταν πριν από την κρίση του κορονοϊού. Είμαι αισιόδοξος για αυτό», είπε ο κ. Ζανιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζανιάς: Ρευστότητα περίπου 20 δισ. ευρώ θα δοθεί από τράπεζες

Νέος πρόεδρος της Eurobank ο Γιώργος Ζανιάς

Ζόραν Ζάεφ (Delphi): Η Ελλάδα είναι ηγέτης στα Δ. Βαλκάνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider