Α. Συρίγος (Delphi): Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η ΕΘΑΑΕ εργαλεία για την αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Α. Συρίγος (Delphi): Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η ΕΘΑΑΕ εργαλεία για την αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων
Ο κ. Σύριγος ανέφερε πως θα δημιουργηθεί κλάδος εφαρμοσμένων επιστημών στα υπάρχοντα ΑΕΙ, με τεχνολογική κατεύθυνση, που θα αφορά στην αγορά.

«Η ίδρυση της ΕΘΑΑΕ (Ανεξάρτητης Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση) και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αποτελούν δυο πολύτιμα εργαλεία για την αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων», επισήμανε ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Επίσης, ανακοίνωσε, πως σύντομα θα έρθει νόμος πλαίσιο.

Ο κ. Σύριγος ανέφερε πως θα δημιουργηθεί κλάδος εφαρμοσμένων επιστημών στα υπάρχοντα ΑΕΙ, με τεχνολογική κατεύθυνση, που θα αφορά στην αγορά. Η εξέλιξη αυτή θα επιχειρήσει να «διορθώσει» τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την μετατροπή τμημάτων των πρώην ΤΕΙ σε ΑΕΙ, «χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο», όπως είπε. Όπως τόνισε, δε θα ιδρυθούν νέα τμήματα, αλλά θα μετεξελιχθούν υπάρχοντα τμήματα.

Επίσης, ο κ. Συρίγος επισήμανε την πληθώρα πανεπιστημιακών τμημάτων, αρκετά χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, και τη μείωση κατά 23.000 του αριθμού των υποψηφίων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια.

«Ένα πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη αποτύπωσης της κατάστασης στα πανεπιστήμια. Άλλος αριθμός εισάγεται, άλλοι εγγράφονται, άλλοι δίνουν εξετάσεις και άλλοι αποφοιτούν», περιέγραψε ο κ. Συρίγος. Λόγω της ΕΘΑΑΕ συλλέγονται αυτά τα στοιχεία και σύντομα θα υπάρχει εικόνα, πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Συρίγος στάθηκε στην ανάγκη της διεπιστημονικότητας, δηλαδή όλα τα τμήματα μιας σχολής να είναι συγκεντρωμένα, και όχι διάσπαρτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider