Ελλάδα
12-05-2021 | 15:25

Β. Κορκίδης: Το καλύτερο εργασιακό νομοσχέδιο είναι αυτό που δεν αδικεί κανέναν

Newsroom
Μοιράσου το
Β. Κορκίδης: Το καλύτερο εργασιακό νομοσχέδιο είναι αυτό που δεν αδικεί κανέναν
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τη δική του οπτική για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, καταθέτει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

Σε δήλωση του, ο κ. Κορκίδης επαναφέρει  την πρόταση αναγνώρισης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, σε θεσμικό κοινωνικό εταίρο.

Αναλυτικά, η δήλωση του προέδρου του ΕΒΕΠ:

«Το καλύτερο εργασιακό νομοσχέδιο είναι αυτό που δεν αδικεί κανέναν και τηρείται από όλους. Το ζητούμενο από εργαζόμενους και εργοδότες είναι οι νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας να οδηγήσουν με επιτυχία στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται.

Όλα τα νομοσχέδια, και ειδικά αυτά που αφορούν στην Εργασία, κρίνονται στην πράξη. Σε ένα, εκ των πραγμάτων, ευμετάβλητο περιβάλλον για το επιχειρείν, οι συζητήσεις για το εργασιακό θα πρέπει να κατατείνουν στη διαμόρφωση μίας πολιτικής, η οποία, να παρέχει μεν τη στοιχειώδη εργασιακή ασφάλεια στους εργαζόμενους, αλλά και τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούν, με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους.

Το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία κατοχυρώνονται ξεκάθαρα από τον εργασιακό νόμο, ενώ πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να συμφωνεί με τον εργοδότη για να δουλέψει υπερωρίες, πρωτίστως για να πληρωθεί και μόνο εάν το επιθυμεί, να πάρει μεγαλύτερη άδεια ή παραπάνω ρεπό.

Αναλυτικότερα, στις βασικές αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνονται η διευθέτηση της απασχόλησης, η αύξηση του ετήσιου πλαφόν των υπερωριών, η οριοθέτηση της τηλεργασίας, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ο καθορισμός των περιπτώσεων μιας άκυρης απόλυσης, καθώς και η διεύρυνση της άδειας πατρότητας.

Αναφορικά με την ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτικών φορέων, επαναφέρουμε την πρόταση αναγνώρισης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, σε θεσμικό κοινωνικό εταίρο, ως τριτοβάθμιο όργανο των Περιφερειακών Επιμελητηριακών Συμβουλίων και των 59 Επιμελητηρίων της Χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό ζητούμενο σε έναν καλό εργασιακό νόμο πρέπει να είναι η αύξηση της αξιοπρεπούς απασχόλησης με την τήρηση των δικαιωμάτων, αλλά και των υποχρεώσεων, τόσο από πλευράς εργοδοτών, όσο και εργαζομένων. Αφού, λοιπόν, μελετήσουμε προσεκτικά κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο, θα παρέμβουμε με προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση. Τέλος, αναμένουμε τις απαραίτητες διορθώσεις και βελτιώσεις, μετά την κατάθεση και πριν την ψήφιση στη Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία, το 8ωρο, τις υπερωρίες και τις απολύσεις

Β. Κορκίδης: «Άνευ Βαΐων και κλάδων», αλλά με ελπίδες, η έναρξη της πασχαλινής αγοράς

Κορκίδης: Η επανεκκίνηση σε εμπόριο και εστίαση ας γίνει αφετηρία οικονομικής ανάστασης της αγοράς

MUST READ

Είδος υπό... εξαφάνιση οι απεργίες - Τι αλλάζει για τον συνδικαλισμό

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε 8ωρο, υπερωρίες, απολύσεις και απεργίες - Στη δημοσιότητα σήμερα