13 χώρες κατέθεσαν εμπρόθεσμα σχέδιο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
13 χώρες κατέθεσαν εμπρόθεσμα σχέδιο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας
13 χώρες κατέθεσαν εμπρόθεσμα εθνικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας της ΕΕ. Η Ελλάδα δεύτερη, μετά την Πορτογαλία Η προθεσμία έληξε χθες.

Εννέα μήνες αφότου οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Σταθερότητας (RRF) ύψους 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία εξακολουθούν να υπάρχουν 10 χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το RRF ενώ 14 χώρες δεν έχουν υποβάλει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης τους στην ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, 13 κράτη υπέβαλλαν εμπρόθεσμα το εθνικό τους σχέδιο ανάκαμψης. Πρώτη η Πορτογαλλία και έπειτα η Ελλάδα. Ακολούθησαν οι: Γερμανία, Γαλλία, Σλοβακία, Δανία, Ισπανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ιταλία, Αυστρία και Σλοβενία.

Συνολικά 17 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επικυρώσει το RRF, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Οι Κάτω Χώρες, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Αυστρία είναι μεταξύ αυτών που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη διαδικασία. Εν τω μεταξύ, η προθεσμία για τις χώρες να υποβάλουν τα σχέδια αποκατάστασης στις Βρυξέλλες έληξε επισήμως χθές, στις 30 Απριλίου.

Η διαδικασία είχε διακοπεί μέχρι την περασμένη εβδομάδα στη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, τη Γερμανία. Ωστόσο, στις 21 Απριλίου, το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για την επικύρωση του RRF, απορρίπτοντας την έκκληση έκτακτης ανάγκης κατά της έγκρισής του που υπέβαλε μια πρωτοβουλία πολιτών κοντά στην ακροδεξιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider