Η κυβέρνηση τρέχει για «πρωτιά» και στο ΕΣΠΑ μετά το Ταμείο Ανάκαμψης – Την επόμενη εβδομάδα η πρόταση στις Βρυξέλλες

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κυβέρνηση τρέχει για «πρωτιά» και στο ΕΣΠΑ μετά το Ταμείο Ανάκαμψης – Την επόμενη εβδομάδα η πρόταση στις Βρυξέλλες
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης
Η συνάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρη για το νέο ΕΣΠΑ στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Διευθυντή της DG Regio. Σε εξαιρετικά θετικό κλίμα. Στόχος η Ελλάδα να υπογράψει πρώτη από όλες τις χώρες της ΕΕ το «εταιρικό σύμφωνο» για το νέο ΕΣΠΑ.

Με στόχο η Ελλάδα να υπογράψει πρώτη από όλες τις χώρες της ΕΕ το «εταιρικό σύμφωνο» για το νέο ΕΣΠΑ τις πρώτες μέρες του Ιουλίου κινείται η κυβέρνηση μετά το «αργυρό» μετάλλιο που… έλαβε σήμερα για την κατάθεση του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, εντός της άλλης εβδομάδας η Ελλάδα θα στείλει το 2ο draft, με ενσωματωμένα τα αποτελέσματα των συζητήσεων.

Η πρόοδος διαπιστώθηκε σε συνάντηση που είχε απόψε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρης για το νέο ΕΣΠΑ στις Βρυξέλλες με τον Marc Lemaitre Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (DG Regio) και με στελέχη της Διεύθυνσης που επιβλέπει την Ελλάδα και Κύπρο. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου κάνουν λόγο για ένα «εξαιρετικά θετικό κλίμα» στις εν λόγω επαφές.

Αναφέρουν επίσης πως το νέο ΕΣΠΑ θα έχει αρκετές καινοτομίες όπως για παράδειγμα ξεχωριστό επιχειρησιακό πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας και πλήρη εμπλοκή των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών τόσο για τις συγχρηματοδοτήσεις όσο και για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την ωρίμανση έργων.

Σημειώνεται πως από το νέο ΕΣΠΑ 2021- 2027 η Ελλάδα θα λάβει 20 δις ευρώ κοινοτικών κονδυλίων που μαζί με εθνικά κονδύλια θα διαθέσουν περίπου 26 δισ. ευρώ στην οικονομία. Το πρόγραμμα έχει διαφορετική «δομή» από το Σχέδιο Ανάκαμψης και τα 2 προγράμματα θα τρέχουν παράλληλα και συμπληρωματικά.

Η σημασία της έγκαιρης έναρξης του νέου ΕΣΠΑ είναι πολύ μεγάλη, και για αναπτυξιακούς λόγους, αλλά και για δημοσιονομικούς. Αφού η προκαταβολή και εν συνεχεία οι εισροές κονδυλίων (που ακολουθούν αιτήματα πληρωμής για δαπάνες που έχουν γίνει από το ΠΔΕ) θα είναι μία σημαντική ένεση προς το τέλος του έτους και κυρίως το 2022, ένα έτος κατά το οποίο η Ελλάδα στοχεύει σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 6,2%.

Αυτή τη στιγμή, από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ η Ελλάδα καλύπτει πέρα από τις επενδύσεις που είχαν εξ αρχής δρομολογηθεί και τις δράσεις στήριξης από την Πανδημία. Ο λόγος για τις Επιστρεπτέες, για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αλλά και για τις δράσεις επιδότησης μέσω Περιφερειών που έχουν δρομολογηθεί (περί τα 800 εκατ. ευρώ) αλλά και για τα νέα προγράμματα 700 εκατ ευρώ για επιδότηση της εστίασης, του λιανεμπορίου, γυμναστηρίων, δικηγόρων κλπ.

Οι εν λόγω δράσεις θα ενταχθούν στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ το οποίο ενισχύεται μέσα από το βραχίονα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που συνδέεται με την πανδημία (REACT EU από το οποίο αναμένονται φέτος 1,5 δισ. ευρώ περίπου). Όταν ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ θα φανεί αν κάποιες εξ αυτών «μετακομίσουν» για να μειωθεί η μεγάλη σήμερα υπερδέσμευση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» που εντάσσονται όλα αυτά τα μέτρα (όπως και οι Επιστρεπτέες, οι αποζημιώσεις και άλλες παρεμβάσεις στήριξης).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Standard & Poor's: Αναπτυξιακό «μπόνους» 18,3% στην Ελλάδα την 5ετία λόγω Ταμείου Ανάκαμψης

ΤΧΣ: Ορόσημο η επιτυχημένη ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς – Το Ταμείο συμμετείχε με τους ίδιους όρους με τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές

Σκρέκας: Οι προτεραιότητες στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider