Νέες «εντολές» από τους θεσμούς την επόμενη Δευτέρα για μέτρα στήριξης & διάσωση επιχειρήσεων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες «εντολές» από τους θεσμούς την επόμενη Δευτέρα για μέτρα στήριξης & διάσωση επιχειρήσεων
Στο μικροσκόπιο η επιδείνωση στο υγειονομικό πεδίο και τα περιοριστικά μέτρα ανά την Ευρώπη. Στην Σύνοδο του EWG στις 29 και 30 Μαρτίου ο οδικός χάρτης στήριξης βιώσιμων επιχειρήσεων και οι «οδηγίες» για τους νέους προϋπολογισμούς.

Η νέα έκρηξη κρουσμάτων και η πίεση στις ΜΕΘ των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, αναδιαμορφώνει τον σχεδιασμό για τα μέτρα στήριξης οικονομίας το επόμενο διάστημα. Οδηγεί σε συστάσεις για παράταση του lockdown (ένα ενδεχόμενο πιθανόν πλέον και για την Ελλάδα), με πρώτη «ένδειξη» αλλαγής της στάσης ανά την ΕΕ την ακύρωση της δια ζώσης Συνόδου Κορυφής της 25ης-26ης Μαρτίου.

Τα νέα δεδομένα σε οικονομικό επίπεδο, θα συζητηθούν σε ένα πολιτικό ραντεβού στο Euroworking Group που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη. Η επιδείνωση των συνθηκών αναμένεται να συνδιαμορφώσει τις «εντολές» που θα λάβουν οι κυβερνήσεις για τα μέτρα στήριξης σε δύο κατευθύνσεις που έχουν ειδική σημασία για την Ελλάδα:

1. Η συνάντηση της προσεχούς εβδομάδος θα προετοιμάσει το Eurogroup του Απριλίου στο οποίο τα κράτη θα πάρουν τις ειδικές «οδηγίες» για το πώς θα κρίνουν ποιες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και ποιές όχι. Αναλόγως θα προγραμματίσουν τα μέτρα στήριξης προς την επιχειρηματικό κόσμο, ώστε να χρηματοδοτηθούν όσες έχουν πρόβλημα ρευστότητας άλλα αν κριθεί ότι υπάρχει και ζήτημα βιωσιμότητας, τότε η οδός δεν θα είναι η διάσωση αλλά η πτώχευση και η δεύτερη ευκαιρία.

2. Το δεύτερο μέτωπο που συνδέεται με τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που θα λάβει τον Απρίλιο έχει σχέση με τον νέο πολυετή Προϋπολογισμό που θα καταθέσει στις Βρυξέλλες έως το τέλος του επόμενου μήνα. Σε αυτόν θα επαναπροσδιορίζονται οι στόχοι του 2021 με δεδομένο ότι το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι αυξημένο και θα εντάσσονται οι δυνατότητες διατήρησης ασφαλιστικών και φορολογικών ελαφρύνσεων το επόμενο διάστημα.

Το ζήτημα είναι πως η αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων θα αργήσει και ο ιδιωτικός τομέας ζήτα άμεσα παρεμβάσεις στήριξης. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη προδικάσει ένα πακέτο μέτρων στήριξης από την πανδημία που θα ξεπεράσει ενδεχομένως κατά πολύ τα 11,6 δισ. ευρώ που επισήμως έχουν καταμετρηθεί από τους θεσμούς.

Ωστόσο, καθώς η χώρα τελεί σε ενισχυμένη εποπτεία θα πρέπει να συζητήσει με τους δανειστές, όπως εξηγούν αρμόδιες πήγες, προκειμένου να ενισχύσει τα μέτρα από τα κρατικά ταμεία. Γιατί πέρα από τη δημοσιονομική ευελιξία, επιπλέον «φρέσκο χρήμα» που να καλύψεις τις αυξημένες ανάγκες δεν υπάρχει.

Ο σχεδιασμός του Απριλίου

Το ΥΠΟΙΚ έχει προαναγγείλει ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προκειμένου να γίνουν νέες υποβολές αιτήσεων για το μήνα Απρίλιο με βάση την πτώση του τζίρου το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Απρίλιο και οι πληρωμές υπολογίζεται πως θα είναι εφικτές προς το τέλος του επόμενου μήνα.

Το ποσό που προς το παρόν έχει προβλεφθεί φτάνει στο 1 δισ. ευρώ, ενώ αρμόδια στελέχη δεν αποκλείουν - αν τα περιοριστικά μέτρα συνεχιστούν - και έναν 8ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο οποίος ωστόσο επιχειρείται, αν αρχίσει να ανοίγει η αγορά, να είναι πιο στοχευμένος και να περιορίζεται στους κλάδους οι οποίοι υπόκεινται σε αναγκαστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση προς το παρόν έχει τοποθετήσει χρονικά στα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου και το μέτρο στήριξης παγίων δαπανών αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και το δικαίωμα προκαταβολής του 35% του επιστρεπτέου σκέλους της Επιστρεπτέας για να συμψηφισθεί με νέες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.

Παράλληλα μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να αρχίσει η διάθεση στην αγορά των περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ που θα διατεθούν μέσω ΠΕΠ σε πληττόμενες επιχειρήσεις, ενώ θα συνεχιστούν και τα εργαλεία στήριξης μέσω του Γέφυρα 2, των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, του ΣυνΕργασία, των αποζημιώσεων ιδιοκτητών κλπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider