Νέα κορύφωση της πανδημίας στην Ε.Ε., «οδηγίες» Ντράγκι για την ευρω-οικονομία

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα κορύφωση της πανδημίας στην Ε.Ε., «οδηγίες» Ντράγκι για την ευρω-οικονομία
«Δεν είναι τώρα ο καιρός για να ζητάμε χρήματα τώρα πρέπει να δώσουμε…». Εν μέσω αναζωπύρωσης νέου κύματος της πανδημίας ο Ντράγκι υποστηρίζει παράκαμψη και αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Με τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης να βυθίζονται εκ νέου σε παρατεταμένα lockdown λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας, από την ανεπάρκεια των εμβολιασμών, ο τέως επικεφαλής της ΕΚΤ και νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, «χαράζει» γραμμή για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με «ανατρεπτικά» βασικά χαρακτηριστικά.

Σε μία από τις ελάχιστες επικοινωνίες του με τα ΜΜΕ από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά από πρόσκληση του Ιταλού προέδρου, ο Μάριο Ντράγκι, ξαφνιάζει με την σαφήνεια της γραμμής που υποστηρίζει.

Δεν προτείνει, αλλά έμπρακτα προχωρά στην ευθεία παράκαμψη του Συμφώνου Σταθερότητας, υποστηρίζοντας ευθέως την αναθεώρησή του, μετά το τέλος όχι της πανδημίας αλλά της ύφεσης.

Όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις όχι μόνο τώρα στην διάρκεια της πανδημίας, αλλά κυρίως στην έξοδό τους από την ύφεση: «Είναι αναγκαίο να «συνοδεύσουμε» τις επιχειρήσεις στην έξοδο από την ύφεση…». Και αυτή την «γραμμή» θα υποστηρίξει στην Σύνοδο Κορυφής η οποία έχει σαν κεντρικό της θέμα την τρέχουσα κατάσταση της Ευρώπης και τα επόμενα βήματα, μετά την αποτυχία της Κομισιόν να οργανώσει μία αποτελεσματική καμπάνια εμβολιασμών.

Για τον Ντράγκι «Αυτή η χρονιά δεν είναι μια χρονιά που ζητάμε χρήματα, είναι μια χρονιά που δίνουμε χρήματα…». Παρ’ ότι η Ιταλία το 2020, αλλά και φέτος βιώνει μία εκρηκτική αύξηση του χρέους της, ο τέως επικεφαλής της ΕΚΤ υποστηρίζει ότι «Δεν είναι αυτή τη στιγμή που πρέπει να κοιτάζουμε στο χρέος. Θα έρθει αυτή η στιγμή, αλλά όχι τώρα, δεν είναι αυτή στιγμή, όταν η οικονομία είναι σε ύφεση, περιτριγυρισμένη από άλλες οικονομίες που είναι επίσης σε ύφεση εξ αιτίας της πανδημίας…».

Και για όσους σκέφτονται το Σύμφωνο Σταθερότητας και τους δημοσιονομικούς κανόνες δεν διστάζει να πει ότι «Δεν είναι η στιγμή για να σκεφτόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα συζητηθούν και μου φαίνεται πολύ δύσκολο να μείνουν οι ίδιοι μετά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Όλες οι χώρες αυξάνουν το χρέος τους. Είναι τωρινή η είδηση ότι ακόμα και η Γερμανία ζήτησε από την Βουλή της αύξηση του χρέους (…) το ίδιο η Γαλλία και η Ισπανία...».

Διακριτικός μεν αλλά σαφής και με το θέμα των εμβολιασμών και το φιάσκο της Κομισιόν. Όπως είπε «Αν ο συντονισμός στην Ευρώπη λειτουργεί, τότε εντάξει. Διαφορετικά στην Υγεία χρειάζεται να ήμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και μόνοι μας. Αυτό είπε η Μέρκελ, αυτό λέω και γω…».

Με αυτή τη γραμμή στην Σύνοδο Κορυφής, όχι από την Ιταλία, αλλά από τον Μάριο Ντράγκι και με την Άγγελα Μέρκελ έτοιμη να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο τον Σεπτέμβριο, ο ρόλος του τέως επικεφαλής της ΕΚΤ στην Ε.Ε. φαίνεται να αναδύεται ως η φυσική εναλλακτική λύση διαμορφώνοντας μία «γραμμή», που θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τους οι ευρω-κυβερνήσεις μαζί τους και η ελληνική…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider