Στην έκδοση 30ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό δημόσιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην έκδοση 30ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό δημόσιο
Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα να διενεργήσουν την έκδοση.

Στην έκδοση ομολόγου διάρκειας 30 ετών προχωρά το ελληνικό δημόσιο.

Την έκδοση αναλαμβάνουν να «τρέξουν» οι BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο. Η έκδοση υπόκειται στις συνθήκες της αγοράς, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2021, μέσω της έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου λήξης 2031, είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Ενώ το Ελληνικό Δημόσιο στόχευε αρχικώς στην άντληση 2,5 - 3 δισ. ευρώ, από τις πρώτες κιόλας ώρες υπήρξε σημαντική υπερκάλυψη του στόχου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ. Έτσι προκειμένου να ικανοποιήσει την τεράστια επενδυτική ζήτηση, ο ΟΔΔΗΧ αύξησε το ποσό στα 3,5 δισ. ευρώ, όταν σε προηγούμενες εκδόσεις περιορίζονταν πέριξ των 2 - 2,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται εξάλλου πως η συμπλήρωση ενός έτους σε συνθήκες πανδημίας και η αγνώστων διαστάσεων προς το παρόν παράταση των lockdown, έχει αναμφίβολα ανατρέψει τους αρχικούς σχεδιασμούς τόσο για τα ποσά που θα χρειασθεί το δημόσιο όσο και για τις πηγές από όπου θα τα αντλήσει.

Συγκριτικά μπορεί να πει κανείς ότι τα «δωρεάν» ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης (για τα επόμενα 7 χρόνια), ήτοι περί τα 24 δισ. ευρώ, έχουν ήδη «ξοδευτεί» μέσα στο 2020 πριν… εισπραχθούν. Και η δαπάνη αυτή επεκτείνεται μέσα στο 2021 με ποσά που διαρκώς αυξάνονται όσο η πορεία των εμβολιασμών καθυστερεί και τα lockdown διαρκούν… και διαρκούν.

Οι πηγές από τις οποίες μπορούν να αντληθούν τα ποσά αυτά, που θα ξεπεράσουν μέσα στο 2021 τα αρχικώς προβλεπόμενα 8 - 12 δισ. πριν αρχίσουν σταδιακά να αποκαθίστανται οι ροές φυσιολογικών εσόδων, είναι δύο: το περιβόητο μαξιλάρι των 32 δισ. ευρώ και βέβαια η αναχρηματοδότηση των ελλειμμάτων από τον ΟΔΔΗΧ μέσω των αγορών.

Διαβάστε επίσης:

Με «ορόσημο» την 11η Μαρτίου η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Τι εκτιμούν αναλυτές

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider