Τουρισμός: Στις ΗΠΑ ανησυχούν για νέο κύμα πανδημίας, εμείς γιατί χαιρόμαστε που έρχονται;

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Στις ΗΠΑ ανησυχούν για νέο κύμα πανδημίας, εμείς γιατί χαιρόμαστε που έρχονται;

Προειδοποιήσεις για νέο κύμα της πανδημίας από τις «πηγές» προέλευσης του τουριστικού κύματος. Παράδοξη αντίδραση των Ceo των αεροπορικών εταιρειών, «ξεπουλάνε» τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ένα νέο κύμα της πανδημίας είναι επίφοβο στις ΗΠΑ λόγω των αποφάσεων πρόωρου ανοίγματος της οικονομικής δραστηριότητας και ελευθερίας μετακινήσεων σε αυξανόμενο αριθμό πολιτειών, σύμφωνα με ανακοινώσεις των CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Οι επικεφαλής επιδημιολόγοι των Κέντρων αυτών προειδοποιούν ότι ο Μάϊος μπορεί να εξελιχθεί σε μήνα νέας αναζωπύρωσης της πανδημίας, ειδικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη, καθώς το επίπεδο εμβολιασμού, είναι σήμερα μόλις 16% του πληθυσμού. Και εκτιμάται ως αδύνατο να εμβολιασθεί επαρκές ποσοστό του πληθυσμού μέχρι τα τέλη Μαΐου για να επιτευχθεί ανοσία αγέλης.

Τα στοιχεία αυτής της κατάστασης και τις προειδοποιήσεις παρουσίασε σε εκτενές ρεπορτάζ του ο βρετανικός Guardian επισημαίνοντας ιδιαίτερα περιπτώσεις που το βρετανικό στέλεχος του ιού ταξίδεψε από το Λονδίνο στις ΗΠΑ και διαχύθηκε σε χρόνο dt σε περισσότερες από μία πολιτείες…

Παρ’ όλα αυτά οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης μαζί και η Ελλάδα «ετοιμάζονται» να υποδεχθούν τον τουρισμό και ειδικά αυτόν από τις ΗΠΑ, από τον Μάϊο λόγω της προωθημένης εμβολιαστικής καμπάνιας εκεί.

Tην ίδια στιγμή βέβαια όπως είναι γνωστό στην Ευρώπη - και στην Ελλάδα – χάρη στην οργανωτική και πολιτική ετοιμότητα… της Κομισιόν, τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα αποκλείοντας την επίτευξη του στόχου της ανοσίας αγέλης πριν από το φθινόπωρο στο αισιόδοξο σενάριο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι προετοιμασίες αυτές και το περιβόητο άνοιγμα στην διασυνοριακή και μάλιστα υπερατλαντική διακίνηση έχει αρχίσει να επηρεάζει και τις αγορές με τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών να ανακάμπτουν σε απρόσμενα επίπεδα.

Το παράδοξο βέβαια σ’ αυτή την ανάκαμψη τιμών που προεξοφλεί την επανεκκίνηση του τουρισμού και ευνοείται από τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους Ceo των αεροπορικών εταιρειών.

Σχετικό διάγραμμα που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg δείχνει ότι οι επικεφαλής των αεροπορικών εταιρειών έχουν «τρέξει» το τελευταίο διάστημα - το ίδιο στο οποίο καλλιεργούνται οι προθέσεις για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου από τον Μάϊο - να ξεπουλήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με τις μετοχές των εταιρειών τους.

 

insider

 

Η ενδιαφέρουσα αυτή στάση των επικεφαλής των αεροπορικών εταιρειών δεν συμβαδίζει όπως είναι προφανές με τις προβλέψεις και τις ετοιμασίες για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν.

Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά εμβολιασμού και οι εκτιμήσεις για πολύ πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας με ένα νέο κύμα στις ΗΠΑ (από την οποία αναμένονται τα τουριστικά κύματα σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ειδικά για την Ελλάδα), δεν φαίνονται συμβατά με τις έμπρακτες «εκτιμήσεις» των επικεφαλής των εταιρειών που θα μεταφέρουν τον τουρισμό αυτό στα μέρη μας…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider